Peiling deelauto's centrum

Categorieën

  • Vervoer
  • Gemeente en regio

In Veenendaal werken we met z’n allen hard aan duurzaamheid, zowel inwoners als de gemeente. Of het nou gaat om de aanleg van zonnepanelen, afkoppelen of isolatieacties: iedereen doet wel iets om te verduurzamen.

Vanuit de gemeente willen we op mobiliteitsgebied ook verduurzamen en de stad bereikbaar en leefbaar houden. Daarom starten we vanaf begin april ‘24 met een pilot voor deelauto’s in het centrum. Dit doen we samen met deelauto-aanbieder OnzeAuto. Zij zijn in Veenendaal ook al actief in De Pol, waar bewoners een deelauto met elkaar hebben. Een deelauto bespaart kosten en geeft meer ruimte in de buurt voor groen.

Hoe werkt autodelen?

Veel mensen hebben een auto die het grootste deel van de tijd stilstaat. Dit betekent onnodige kosten en voor straten die vol staan met geparkeerde (tweede) auto’s. Door een auto te delen, deel je niet alleen de kosten van een auto, maar zorg je ook voor meer ruimte in de buurt. Omdat de deelauto’s elektrisch zijn, is het ook nog een hele duurzame optie. Wist je dat autodelers 30% minder kilometers maken? Autodelers nemen vaker de fiets en ritjes worden gecombineerd. Het enige wat je nodig hebt om elektrische auto’s te delen is een app op je telefoon. Hiermee maak je je reservering en kun je de auto openen en sluiten. Je kunt de deelauto gebruiken voor een uurtje om even boodschappen te doen, maar je kunt ook een weekendje weg of zelfs op vakantie! 

Wat kost autodelen?

Met een deelauto weet je precies wat je betaalt voor je auto. Je kunt al een proefabonnement nemen voor nul euro per maand. Wie regelmatig gebruik maakt van de deelauto is voordeliger uit met een betaald abonnement met lagere uur- en kilometertarieven. Heeft iemand in jouw huishouden al een abonnement? Dan kun je gebruik maken van hetzelfde rijtegoed. Er zijn al rijtegoeden vanaf € 50 euro per maand. De meeste autodelers besparen al gauw € 200 tot € 300 per maand!

Wanneer zijn de deelauto’s beschikbaar?

In het centrum zijn vanaf begin april deelauto’s beschikbaar. In wijken De Pol en Gelderse Blom staan al deelauto’s. Op andere locaties kunnen er bij voldoende belangstelling ook deelauto’s geplaatst worden. Er zijn ongeveer 10 deelnemers nodig om een elektrische deelauto te kunnen plaatsen. Door het invullen van de peiling ontstaat er een goed beeld op welke locaties het kansrijk is om te starten. Stuur de peiling gerust door aan buurtgenoten, hoe meer peilingen er worden ingevuld, hoe groter de kans is dat er in jullie buurt ook een deelauto komt!