Tweede leven voor oude tegels en stenen

Categorieën

  • Tuin

Nu het lentezonnetje zich langzaam aandient, wordt de tuin vaker opgezocht. Ben je tevreden met de tuin? Of denk je erover om toch wat meer groen aan te brengen en daarvoor wat tegels te wippen? De vraag is dan wat je met de tegels moet doen. Afvoeren, verkopen of misschien hergebruiken?

Een stapeltje oude stenen is uitermate geschikt om een insectenhotel van te maken: in kieren en holtes kunnen spinnen, insecten en kikkers zich uitstekend verstoppen. Ze zullen er blij mee zijn, want doordat nieuwe bouwwerken weinig kieren of verspringingen bevatten is er steeds minder nestruimte voor deze dieren. Je kunt het stapeltje stenen ook nog ‘aankleden’ door er planten in te laten groeien.

Een andere mogelijkheid is om van de losse stenen een stapelmuurtje maken: gewoon de stenen zonder cement of lijm op elkaar stapelen met wat aarde ertussen. Ook hier zullen insecten en planten hun weg vinden.

Verhoogde borders

Oude tegels en stenen kunnen ook gebruikt worden om er verhoogde borders van te maken door ze te stapelen of te metselen. Bij het stapelen zorg je gelijk weer voor een dierenhotel. Wie grote betontegels heeft gewipt, kan ze gebruiken als fundering voor verhoogde borders of bakken. Door de betontegels rechtop te zetten en aan de binnenkant van de stenen muurtjes te zetten, voorkom je dat aarde en water uitspoelen uit de borders.

Stenen vormen ook een mooie rand rond borders; door ze iets in te graven voorkom je dat ze bij aanraking verschuiven. Ook tegels die op hun kant worden ingegraven, vormen een fraaie borderrand.

Rotstuintje

Om een mediterraan hoekje te creëren kun je met oude tegels een rotstuintje maken met rotstuinplantjes of kruiden. Om op een kleine oppervlakte verschillende planten te kweken is een ‘kruidenspiraal’ van oude tegels en stenen geschikt. In het bovenste gedeelte komen de planten die gedijen op drogere grond, in het onderste deel planten die behoefte hebben aan vocht.

Barbecue of vuurplaats

Wie een barbecue of vuurplaats in zijn tuin wil, kan hiervoor ook oude betontegels gebruiken, maar let wel op dat het vuurvaste stenen zijn, want gewone klinkers zijn niet bestand tegen de hitte en het risico is dat het bouwwerk gaat scheuren. En als je straks in de tuin gaat zitten om te genieten van al het groen en rondzoemende bijen en rondfladderende vlinders, waarom dan niet op een zelfgemaakt bankje van gewipte tegels?