Buren op Koninginnelaan inspireren elkaar

Een aantal bewoners aan de Koninginnelaan keek ‘bij elkaar over de schutting’ en zag dat verduurzamen van de woning zo gek nog niet is. De energierekening daalt en het wooncomfort stijgt juist. De families Hardeman en Koops delen hun ervaringen.

De familie Hardeman woont al 36 jaar aan de Koninginnelaan in een twee-onder-een-kapwoning uit 1934. Een huis op leeftijd, maar met een duurzame toekomst. Willem Hardeman: “Toen we er destijds kwamen wonen namen we direct actie. We verwijderden de houten vloer, isoleerden de vloer en brachten vloerverwarming aan. Daarnaast lieten we, zowel boven als beneden, dubbel glas plaatsen. Daarna bleef het even stil op dit gebied.”

Voordelen

Op een gegeven moment vernam Willem Hardeman dat zijn buurtgenoot Jonny Koops, een warmtescan had laten uitvoeren. Dat bracht hem ook op het idee de muren te laten isoleren: “We hoorden het ook van anderen uit de buurt dat spouwmuurisolatie goed is om te doen. We besloten de zijmuur en de voorgevel aan te pakken. De muren zijn geïsoleerd met speciale korrels. We merken de voordelen al snel. In de nacht koelt het minder snel af. Daar zit nu al pakweg twee graden verschil tussen.”

Zonnepanelen

Hardeman kreeg de smaak te pakken. Vorig jaar oktober liet hij het dubbel glas uit 1985 op de benedenverdieping vervangen door HR++ glas. Alweer een mooie stap gezet. “We koken inmiddels ook op inductie om zo min mogelijk gas te verbruiken. Verder hebben we zonnepanelen, 19 in totaal. Die lieten we in twee etappes plaatsen. Tien liggen er op de schuur op ons terrein. De overige negen liggen op de woning.”

Duurzame acties

Een paar deuren verder woont Jonny Koops in een soortgelijke woning als Willem Hardeman. Hij vertelt graag over zijn eigen duurzame acties: “Eind 2021 lieten wij de gratis warmtescan uitvoeren. We waren gewoon eens benieuwd waar verbeteringen nodig waren. Dat ging prima en we kregen duidelijke uitleg. We namen daarna het besluit om de spouwmuur te laten isoleren. Verder hebben we na een verbouwing aan de woning 14 zonnepanelen laten plaatsen. Het glas was al ++ geïsoleerd dus dat was niet nodig. We koken op inductie.”

Nu de maatregelen al even geleden genomen zijn merkt familie Koops al de effecten: “Het voelt behaaglijker in de woning. We denken dat het ’s nachts minder snel afkoelt. Nu zijn we benieuwd naar de zomer en hopen dat de woning juist koeler blijft bij langdurige hitte.”
De familie heeft nog een maatregel op de agenda staan: “Waarschijnlijk laten we de aanbouw aan de woning op termijn ook nog isoleren. Daar is nog winst te behalen.”