Een warmtescan zegt niet alles

Steeds vaker laten inwoners een warmtescan maken van de woning. Een warmtescan is een infrarood foto die de verschillen in temperatuur laat zien en waar er warmte weglekt in je huis. Energieambassadeur Cor Beumer van het Trefpunt Duurzaam maakt ook van die foto’s, maar doet daarna nog veel meer. Hij nodigt je uit voor een gesprek en geeft realistische tips. Want er zit meer achter een warmtescan alleen is zijn motto. 

Cor is een man met een missie en een visie: “Ik vind het boeiend en leuk om energieambassadeur te zijn, hier in Veenendaal. Een mooie afwisseling van mijn werk. Ik heb een technische achtergrond en deel graag mijn kennis met mensen die er minder kijk op hebben.” Hoe ga je te werk bij het maken van een warmtescan? Cor: “Om te beginnen zie ik een warmtescan niet als een doel op zich. Het is een middel om te kijken waar energiebesparende maatregelen in je woning mogelijk zijn.”

Duidelijke afspraken

Nadat iemand heeft gemeld dat hij/zij interesse heeft in een warmtescan maakt Cor een afspraak. Cor: “Daar zitten wel voorwaarden aan vast. Je kunt namelijk niet zomaar even een warmtescan maken. Daar komt meer bij kijken. Het mag bijvoorbeeld niet regenen en liefst kouder zijn dan +5 graden. Van tevoren geef ik aan wanneer ik langskom. Ik vraag aan iemand om met een aantal dingen rekening te houden: zet de kamertemperatuur op 20 graden, zet boven de verwarming aan (als deze er zijn), doe alle rolgordijnen omhoog. Dit is allemaal belangrijk voor realistische foto’s.  Als ik bijvoorbeeld ’s avonds mijn ronde doe door Veenendaal, bezoek ik vaak wel tien woningen. Van elk huis maak ik pakweg 20 infrarood foto’s, zodat ik beschik over pakweg 200 foto’s. Die ga ik natuurlijk allemaal eerst per woning goed ordenen.”

Persoonlijk advies

Omdat Cor graag uitlegt wat het resultaat van de foto’s is, nodigt hij de bewoners uit in het Trefpunt Duurzaam. Cor: “We nemen dan samen door wat het resultaat is, waar de eventuele pijnpunten liggen en wat je kan verbeteren aan je woning. Geen woning is namelijk hetzelfde, en laten we eerlijk zijn. Iedereen heeft een andere portemonnee. En het hangt ook sterk af van de leeftijd van de woning en je persoonlijke leefomstandigheden.”

Buitenschil

Cor maakt het nogmaals duidelijk: “De buitenschil van je woning is altijd het belangrijkst. Muren, dak, de vloer en het glas. Dat zijn namelijk de plekken waar warmte weg kan lekken. De meeste mensen waar ik kom hebben de muren, dak, en vloer al geïsoleerd. Het glas is vaak nog gewoon dubbelglas. Zij hebben het idee dat als er al gewoon dubbelglas in de woning zit, dit meestal al wel voldoende is. Met HR++ glas valt dan nog best wel veel te winnen. Dat zie je ook heel goed terug op de warmtescan foto's. Verder is er ook nog heel veel onduidelijk bij de mensen, vooral als het gaat om de eventuele aankoop van hybride warmtepompen. Zelfs bij bedrijven ligt de kennis op een verschillend niveau. 

Het is ook een ingewikkelde materie natuurlijk. Ik geef in het gesprek tips en trucs, zodat je in ieder geval een richting/keuze hebt om je woning slim(mer) te verduurzamen. Daarbij ga ik uit van een belangrijk uitgangspunt: met zo weinig mogelijk kosten zoveel mogelijk winst. Dat is mijn motto aan de bewoner . Als gecertificeerd energieambassadeur vind ik het ook superleuk om te doen. En voor alle helderheid: ik ben vrijwilliger, heb geen eigen belang. Neem daarom gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking, of kom langs in het Trefpunt Duurzaam.”