Energiepositief op Eiland F

Veenendaler Joost Straat houdt zich bezig met een bijzonder duurzaam project: samen met zijn vrouw bouwt hij zijn eigen volledig energiepositieve huis in Veenendaal-Oost op Eiland F.

Joost Straat wilde als student al graag ooit zijn eigen woonhuis ontwerpen. Jaren later is het eindelijk zover. Anderhalf jaar geleden kregen hij en zijn vrouw het idee een huis te bouwen in Veenendaal; als geroepen kwam er een mooie kavel langs op Eiland F. Hier kregen zij de ruimte zelf te kiezen voor hun energieaansluiting op het warmtenet van DEVO. “Wij sloegen het aanbod af en kozen ervoor onze eigen energie op te wekken en te gebruiken”, aldus Straat.

Verduurzamer

Vanuit zijn functie bij INNAX is Joost een doorgewinterde verduurzamer van gebouwen. “Duurzaamheid en energiebesparing levert veel op; dit deel ik graag met anderen om ze te laten zien dat weerstand tegen het verduurzamen van je huis nergens voor nodig is. In tegendeel: het comfort in huis stijgt en de energiekosten dalen!”.

Gasverbruik

Het bouwen van een energiepositief huis vereist een bepaalde instelling. “In eerste instantie was ik van plan een warmtepomp te installeren, maar dit is helemaal niet nodig geweest”, vertelt Joost . “Denk niet na over hoe je bijvoorbeeld je gasverbruik kan compenseren, maar kijk goed of er alternatieven mogelijk zijn. Voor onze woning blijkt het mogelijk om zonder een verwarming een goed binnenklimaat te krijgen. Daarmee is gas dus niet nodig. Uiteindelijk moeten we sowieso van het aardgas af, waarom dan niet nu?”.

Inspiratie

Tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute van 2017 heeft Joost Straat inspiratie voor zijn energiepositieve huis opgedaan bij een kennis. “Hij heeft met hele goede isolatie, luchtdicht bouwen en andere bouwtechnieken ervoor gezorgd dat er een prachtig huis is neergezet zonder verwarmingen. Ik ben in de winter nog eens langsgegaan om te kijken of ze het echt niet koud hadden binnen, maar dit was totaal niet het geval. Toen was ik vastberaden om zelf ook zo’n duurzaam huis neer te zetten”.

Nieuw dak

Het huis van de familie Straat wordt deze week voorzien van het dak. Dit dak wordt voorzien van zonnepanelen en sedum. “Dit zorgt voor een vermindering van hittestress. Niet alleen wijzelf merken hier de voordelen van, maar het draagt ook bij in het verlagen van de hittestress in de wijk”, vertelt hij. “Verder is er geen enkele verwarming aanwezig en gebruiken wij geen gas. Het huis wordt zeer goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd”.

Ramen en overstek

De uitdaging ligt tegenwoordig niet in de winter, maar in de zomer. Hoe zorg je ervoor dat er geen oververhitting plaats vindt? “Wij wilden in eerste instantie een lichtstraat boven de vide, maar bij de simulatie viel de temperatuur binnen te hoog uit. Zo hebben wij moeten besluiten dit niet te doen en tegelijkertijd minder ramen te laten plaatsen. Op die manier hebben wij geen koelsysteem nodig”, aldus Joost Straat. “Ook zal de overstek van het dak ervoor zorgen dat de hoge zon in de zomer niet het huis kan binnendringen, maar juist fijne schaduw biedt. In de winter kan het licht en de warmte juist wél het huis binnenkomen door de lage stand van de zon. Lekker comfortabel!”.

Nieuwe standaard

Volgens de planning is het energiepositieve huis in februari 2019 af. Met dit huis wil Joost Straat graag zijn kennis en ervaringen delen door middel van social media en de leveranciers die hij inschakelt. “Zo zorgen we onder andere via Velux, KlikAanKlikUit en Triodos dat er media-aandacht aan wordt gegeven. Daarnaast spreekt Joost graag in groepen over de gedachte achter de bouw van deze woning, ook zal er in het voorjaar 2019 een project zijn bij het Perron waar leerlingen van TL3 een soortgelijke woning zullen gaan ontwerpen. Iedereen kan op deze manier ervaren wat er allemaal mogelijk is op het gebied van duurzame huizen. Interessant voor aannemers en architecten, maar uiteraard ook voor consumenten. Het is immers belangrijk zuinig om te gaan met onze wereld. Op deze manier maken we van duurzaamheid de nieuwe standaard”. 

Benieuwd hoe het huis opbouwen van een energiepositief huis er uit ziet? Bekijk het filmpje op Youtube