Familie van der Kleij koppelt af!

Annette en Alexander van Kleij wonen sinds mei 2019 in Veenendaal-oost, samen met nog drie thuiswonende kinderen. Zij kochten voordelig een regenton via de regentonactie van de gemeente. Dit maakt hun groene tuin nog duurzamer!

Alexander vertelt: “De regenton wilden we aanschaffen, omdat we een veranda in de tuin hebben laten plaatsen. Het regenwater dat daar vanaf komt wilden we niet in de tuin laten stromen, maar we vonden het ook zonde om het rechtstreeks het riool in te laten gaan. Daarom hebben we een mooie regenton aangeschaft, zodat we het water kunnen gebruiken om de planten water te geven in tijden van droogte”. 

Groene tuin

Annette en Alexander hebben hun tuin bewust zo groen mogelijk gemaakt, zowel voor het milieu als voor het klimaat. “We zien nu al vogels rondhippen”, vertelt Annette enthousiast. “Er zitten ook al veel insecten in de tuin en er komen zelfs bijen langs. We vinden het ook voor het klimaat van belang dat we niet alles vol tegelen. Wat dat betreft snappen we niet zo goed waarom zo veel mensen in een mooie nieuwe wijk als de onze ervoor kiezen de hele tuin te betegelen. Zeker op warme dagen draag je dan enorm bij aan de opwarming van het microklimaat rond je huis, maar daarmee ook van de aarde”.

Meer doen

Familie van Kleij raadt iedereen aan om meer groen in de tuin aan te brengen en zoveel mogelijk regenpijpen af te koppelen en aan te sluiten op een regenton. Alexander: “Door de subsidie van de gemeente hoeft het niet veel te kosten, een simpele ton kost maar een paar tientjes en de gemeente regelt de rest. Als actie bij de bouwmarkt kregen we een vulautomaat voor aan de regenton gratis en een aannemer van de gemeente komt de regenton kosteloos aansluiten op de regenpijp. En van de aannemer krijg je er ook nog een mooie gieter bij. Overigens denken we dat de gemeente nóg meer in kan zetten op verschillende vormen van afkoppelen, zoals regenwater dat direct van het dak in een wadi stroomt (plek waar hemelwater kan infiltreren in de bodem), daar is best ruimte voor bij ons in de wijk”.