Floris Dansen schaft slimme laadpaal aan

Veenendaler Floris Dansen kreeg subsidie voor de plaatsing van een slimme laadpaal. Maar dat was maar één van de stappen die hij nam. Hij maakt in zijn woning gebruik van veel meer apparaten om energie slimmer te gebruiken en zijn energierekening te verlagen. Het begint bij hem met inzicht.

Floris woont sinds 2022 in een vrijstaande woning (1992) in Veenendaal-West. De woning heeft een A+-label. Floris: “Mijn eerste stap was het kopen van zonnepanelen en inzicht krijgen in mijn energieverbruik. Ik wil graag zo veel mogelijk zelf mijn energie opwekken en minder afhankelijk zijn van gas en andere fossiele brandstoffen.” 

Smart Home

Floris liet meteen een vloerverwarming aanleggen, installeerde een airco, schafte een warmtepomp en verbond alles met Smart Home systeem. Een woning noem je ‘Smart Home’ als je op meer plekken slimme apparaten installeert. Dat zijn vernuftige apparaten die met elkaar communiceren. Via je wifi bijvoorbeeld: “En met onze Home Assistent heb je een plek om al je slimme apparaten te verbinden, bedienen en te automatiseren. Oké, je moest er misschien handig mee zijn, maar in deze tijd zijn ze steeds gebruiksvriendelijker. Steeds meer apparaten worden vanzelf gevonden en ingesteld. Ook vind ik het persoonlijk leuk om ermee bezig te zijn. Dat heeft ook met mijn werk te maken. Ik werk bij een groot internationaal bedrijf waar ik me bezighoud met software-oplossingen die de klantcommunicatie en -ervaring verbeteren”

Verbonden

Floris heeft dus al heel wat apparaten geïnstalleerd en met elkaar verbonden. Denk aan slimme verlichting, de airco of je alarmsysteem, legt Floris uit: “Ons alarmsysteem gaat automatisch aan of uit, afhankelijk of je thuis bent. Verlichting gaat uit als je vertrekt, en weer aan bij thuiskomst. Dat scheelt natuurlijk onnodig stroomverbruik.”

Signaal is goed

Terug naar de slimme laadpaal. Hoe kwam Floris erachter dat er een subsidieregeling hiervoor bestaat? “Via mailingen van de overheid, maar het kwam ook in mijn vriendengroep ter sprake. Ik besloot om de subsidie direct aan te vragen en de laadpaal aan te schaffen. Ik deed dit niet speciaal voor de subsidie. Die 200 euro is mooi meegenomen, maar niet genoeg om mijn keuze te bepalen. Maar goed, de overheid wil verduurzaming stimuleren, en dat is prima natuurlijk. Elke subsidie, hoe klein ook, is dan welkom. Het signaal is goed. En met de slimme laadpaal kan ik nu mijn tweedehands Tesla opladen.”

Traject

Floris ziet verduurzaming als een traject: “Als je eenmaal inzicht hebt en de eerste stapjes hebt gezet dan wordt het bij iedere volgende keuze kijken of het slimmer en zuiniger kan. Het werkt aanstekelijk. Kan deze stofzuiger opladen als er zonne-energie is en werken als we weg zijn? Kan deze airco in de winter bij extreme kou goed bijspringen? Maar kan hij ook in de zomer als het te warm is ook het teveel aan zonne-energie verbruiken om het huis terug te koelen en te voorkomen dat er te veel energie het net op gaat?”

Rapportage

Floris besluit zijn verhaal nog met een belangrijke tip: “De gemeente vraagt om een rapportage voor subsidie, maar geen één installateur levert deze mogelijkheid, omdat het simpelweg niet in de laadpalen zelf zit. Gelukkig heeft de gemeente hier begrip voor en is hier soepel in. Bij mij heb ik rapportage zelf in Home Assistant opgezet, dus het kán wel.”.