Gerben organiseert buurtactie voor isolatieglas

Veenendaler Gerben Stellingwerf (79) is een aanpakker en neemt van huis uit graag het initiatief. Ook als het om verduurzaming gaat. Onlangs nam hij het voortouw om oud isolatieglas in zijn woning aan de Beukenstuklaan te vervangen door extreem dun vacuümglas met een hoge isolatiewaarde. Hij betrok de buurt erbij, lanceerde een website, stuurde brieven en een folder rond en kijk nu, zeker acht bewoners volgden zijn voorbeeld.

Gerben woont in een twee-onder-een-kapwoning uit 1996. Zelf woont hij er sinds 2016, vertelt hij bevlogen: “Ondertussen hebben wij al diverse maatregelen getroffen om het energieverbruik van onze woning te verminderen. Op ons dak liggen veertien zonnepanelen. Twee airco’s zorgen voor de verwarming. Om zoveel mogelijk van de eigen stroomopwekking gebruik te maken lieten we een elektrische boiler installeren, die onze woning van warm water voorziet. Al deze maatregelen zorgen voor een lage energierekening; ongeveer 30 euro aan gas en elektra per maand.” Maar Gerben is nog niet tevreden.

Oud isolatieglas

“Alle woningen in onze straat zijn in 1995 en 1996 gebouwd. Het isolatieglas van de meeste woningen is nu dertig jaar oud. Dit is oud dubbel glas. Het nieuwere HR++, -triple - en vacuümglas isoleert vele malen beter. Je kunt het oud dubbel glas ook vervangen door HR++, maar wat velen niet weten is dat HR++ isolatieglas in de loop der jaren een groot deel van zijn isolerende werking verliest. Wij merkten de nadelen van oud dubbel glas, vaak waren de ruiten beslagen, en je voelde gewoon de koude trek. De hoogste tijd voor nieuw isolatieglas vonden wij.”

BENG-glas

Gerben: “Het oude dubbelglas van ons huis vervangen levert een verdere besparing op van ons energieverbruik. Maar welk glas, welk merk is dan het beste voor ons? Bij toeval sprak ik Veenendaler Jack Crielaard die ook veel weet van verduurzaming. Hij tipte BENG-glas, als een van de merken voor vacuümglas. Dat ging ik verder uitzoeken. Vroeg offertes op en kwam in contact met een vertegenwoordiger van BENG-glas.  Na veel informatie inwinnen, offertes vergelijken en voor- en nadelen tegen elkaar afwegen viel de keuze op BENG-glas. Isolatieglas aanbrengen is niet goedkoop, maar het levert wel grote voordelen op. Hoewel de prijs van BENG-glas doorgaans een stukje hoger is, heb ik via MARC BV een zeer scherpe aanbieding gevonden."

Woningwaarde

“Deze nieuwe glassoort heeft de hoogste isolatiewaarde en geeft naast een energiebesparing veel meer comfort aan je woning. De koude trek bij grote raamoppervlakken behoort tot het verleden. Ook zal de woningwaarde en het energielabel omhooggaan. Bij eventuele verkoop van je woning zijn dit hele goede verkoopargumenten. Maar de voordelen gaan nog verder. Als je je glas isoleert kun je ook in geval van BENG-glas een subsidieaanvraag indienen. Dit jaar (2025) betekent dat een subsidie van €25 per vierkante meter glas. Investeer je in een tweede isolerende maatregel, verdubbelt dit bedrag naar € 50. Daarnaast is het glas extreem dun (ongeveer 8,3 mm) en past het in een bestaand kozijn. Kozijnen hoeven dus niet vervangen te worden, wat bij triple glas meestal wel nodig is.”

Belangeloze actie

Al met al is Gerben is blij dat inmiddels acht gezinnen, waaronder zijn buren Sjors Dijk en Erik Kroesbergen, zijn actie omarmen en meedoen: “De plaatsing zal naar verwachting midden mei starten. De actie loopt nog steeds. Iedereen in onze wijk het Petenbos, die zijn oude dubbelglas ook wil vervangen, kan meedoen. Overigens wil ik benadrukken dat ik dit allemaal belangeloos doe. Gewoon omdat ik een passie heb voor energiebesparing, en laten we eerlijk zijn, hoe meer mensen meedoen, hoe scherper de inkoopprijs van het glas natuurlijk.”

Trefpunt Duurzaam over vacuümglas

Energieambassadeur Paul de Beer bij het Trefpunt Duurzaam kent de voordelen van vacuümglas. Hij krijgt er regelmatig vragen over: “Naast BENGglas, zijn er nog een aantal andere merken op de markt. Bij het Trefpunt Duurzaam hebben we twee voorbeelden liggen: BENGglas en van Fineo/AGC. Vacuümglas biedt hoogwaardige thermische isolatie met lage U-waarden. Deze lage U-waarden zorgen ervoor dat je minimaal warmteverlies hebt en dat je binnenruimtes comfortabeler blijven. Maar dat niet alleen, ook je energiekosten zullen gaan dalen. Verder heeft vacuümglas een goede geluidsreducerende werking." 

"Een voordeel van vacuümglas is ook dat je je kozijnen niet perse hoeft te vervangen, bij triple glas wel. Tegelijkertijd is triple glas aanmerkelijk goedkoper dan vacuümglas. Mij kostte het vacuümglas gemiddeld 688 euro per m2. Je keuze is afhankelijk van je woning, wensen en budget. Daarom raad ik aan goed onderzoek te (laten) doen. Kortom, het is maatwerk. Het Energieloket Veenendaal helpt je graag verder met gratis en onafhankelijke informatie. Je kunt ons vinden in het Trefpunt Duurzaam aan de Brouwersgracht 251 of bellen met nummer 0318 489357(Verwijst naar een telefoonnummer)."