Harmen en Renske maken hun jaren ’70 woning energieneutraal
Een nul-op-de meterwoning is voor veel mensen nog een brug te ver, maar Harmen en Renske de Jong uit Veenendaal laten zien dat het wel degelijk kan. In nog geen twee jaar tijd is de woning zo goed als klimaatneutraal gemaakt. Hoe kregen ze dat in die korte tijd voor elkaar?

Ze verhuisden in januari 2024 van Nijkerk naar Veenendaal. Harmen: “We wonen nu in een twee-onder-een-kapwoning op De Schelf. Een ideale locatie vanwege woon-werkverkeer. We hebben bewust gekozen voor een kluswoning, met veel woonoppervlak, aan het water. Eind 2022 hebben we dit huis gekocht.” Harmen ging voortvarend aan de slag, vertelt hij enthousiast: “Ik heb een technische achtergrond dus interesseer me ook voor de materie. Bovendien ben ik best handig.”
Meten is weten
Onder het moto ‘meten is weten’ berekende Harmen wat er technisch nodig was om de jaren ’70 woning om te toveren tot een nul-op-de-meterwoning. Het eerste jaar hebben ze besteed aan het herinrichten van de woning. Alle vloeren zijn voorzien van vloerverwarming en de elektra en waterleidingen zijn vervangen. In die periode zijn de voorbereidingen getroffen voor het WTW-systeem.
Buizenstelsel
Feitelijk moet je een warmteterugwin-installatie zien als een vorm van mechanische ventilatie. Het systeem voert vuile lucht af en blaast schone lucht terug in huis. De schone lucht krijgt via een warmtewisselaar de warmte van de vervuilde lucht. Er zijn 50 grote gaten met een diameter van 18 cm door de betonnen vloeren, muren en plafonds geboord. Het WTW-systeem vormt een groot buizenstelsel dat is weggewerkt in zelfontworpen gestucte elementen als een bankje, wandmeubels, inloopkasten en zelfs in de vloer van een mini-bioscoopje op de zolder.


Binnenklimaat
Het hele huis is volledig geïsoleerd en het verversen van schone lucht verloopt via het WTW-systeem. Elke twee uur wordt de ongeveer 800m3 lucht in de woning ververst. Standaard wordt door een WTW-filter meer dan 90% van het fijnstof weggefilterd. Harmen en Renske hebben dit verhoogd, door de toepassing van een plasmafilter. Dit filter zorgt ervoor dat pollen, huisstof, schimmels en andere allergenen minder kans krijgen. En met succes. Als er buiten 30ppm (parts per million) fijnstof gemeten wordt, is dit binnen slechts 1ppm! Een enorme winst dus.”
Warmtepomp
De volgende stap was de aanschaf van een warmtepomp: “Ik heb bewust een goedkope warmtepomp gekocht (2000 euro na subsidie). Vaak zie dat je deze apparaten zich door ontwikkelen, dus waarom zou je er dan tienduizend euro voor uitgeven? Dan kun je net zo goed over 10 jaar een andere, nog efficiëntere, kopen.” Ook aan het mogelijke geluid en trillingen van de warmtepomp heeft Harmen nagedacht: “De unit staat op de zelfontworpen dakkapel, waar we een betonvloer op hebben gestort. De warmtepomp staat op speciale veren, die hiervoor bestemd zijn.”
Andere maateregelen
Harmen en Renske hebben in die korte tijd nog meer gedaan: het dak geïsoleerd, triple glas aangebracht, de woning luchtdicht getaped en de voor- en achtergevel zijn volledig geïsoleerd en afgewerkt met duurzame composiet gevelbekleding. Harmen: “Er liggen 37 zonnepanelen op het dak. Op een oost-westdak, dus dat is gunstig voor een gelijkmatige opbrengst-verdeling over de dag als straks de saldering stopt. We hebben geen gas meer, alles is full electric, zonder in te leveren op comfort. Op jaarbasis gebruiken we pakweg 10.000 kWh, terwijl er een opwek van 13.000 kWh is. Zelfs onze jacuzzi wordt hiermee verwarmd.”

Klimaatdoelstelling
Al met al zijn Harmen en Renske tevreden over het resultaat, benadrukt Harmen: “Onze nul-op-de-meterwoning wekt jaarlijks meer duurzame energie op dan het verbruikt. Hiermee leveren we een bijdrage aan de klimaatdoelstelling, doordat we geen gebruik maken van fossiele brandstoffen als gas. Na twee jaar verbouwen hebben we een energie-neutrale woning, zonder ook maar iets in te leveren op comfort. Kijk dus niet alleen naar je energierekening, ook naar je welzijn en gezondheid. Laat je woning daarom eerst eens goed doormeten, en kijk naar het totale plaatje.”