Kleine maatregelen helpen je ook vaak al verder

Veenendaler Theo Brugman (68) raakte via via in gesprek met een energieambassadeur van het Trefpunt #Duurzaam. Na een bezoek en wat metingen kwam Theo erachter dat je met eenvoudige maatregelen al veel kan bereiken.  

Familie Brugman woont in een twee-onder-een-kapwoning uit 1988 in Veenendaal-West. “We hebben de woning destijds met behulp van een aannemer zelf laten bouwen", vertelt Theo. "In die tijd was er natuurlijk minder aandacht voor duurzaam denken. Ondanks dat lieten we een extra geïsoleerde vloer aanbrengen en grotere tussenruimtes in de spouw. Daardoor hoor je minder (buur)geluiden.”

Het huis heeft een cv-ketel en radiatoren, maar geen vloerverwarming: “Dat vonden we achteraf gezien wel jammer, maar die vorm van verwarming was toen minder bekend. Verder hebben we tien zonnepanelen; zes op de dakkapel en vier op de garage.”

Gezondheid

Als voorschot op de warmtescan die nog moet volgen, namen Theo en de energieambassadeur het huis alvast onder de loep: “Met behulp van meetapparatuur kom je tot verrassende uitkomsten. Een paar weken lang is de luchtkwaliteit gemeten. Dan zie je dat het echt nodig is om je woning af en toe te luchten. Ventileren is dus een must. Het nadeel van meetapparatuur vind ik dat je de hele tijd de neiging hebt erop te kijken. Je blijft ermee bezig. Maar het is nuttig. Want je doet het voor je gezondheid.”

Bruikbare tip

Al wandelend door de woning kreeg Theo bruikbare tips: “Ik heb folie aan de achterzijde van de radiatoren aangebracht en een kleine deurdranger voor de deur naar de hal, zodat deze niet onnodig open blijft staan. Een simpele, maar doeltreffende tip betrof de zolder die we feitelijk niet gebruiken: gewoon de verwarming uit en de deur dichthouden. Verder heb ik een brievenbus met klep aan de binnenzijde aangeschaft om onnodig tochten te voorkomen. Ook heb ik een extra tochtstrip bij de voordeur aangebracht en een isolatiegordijn in het trapgat opgehangen. We overwegen nog om een quooker aan te schaffen. Verder wil ik twee regentonnen (voor en achter) gaan plaatsen. Het zijn misschien allemaal kleine maatregelen, maar ze helpen je wel degelijk minder energie te gebruiken.”

Toekomst

Hoe kijkt familie Brugman naar de toekomst? Theo: “Er komt nog een warmtescan. Ik ben benieuwd wat daar uitkomt. Wij willen hier nog wel een tijdje blijven wonen. Maar het is ook de afweging wat je dan nog wil investeren. Is een grote uitgave het wel waard? Eerst maar eens kijken wat de warmtescan ons brengt.”