Met de elektrische motor ontspannen op pad

Er gaat de laatste tijd veel aandacht uit naar elektrische auto’s, hybride auto’s en e-bikes. Ook elektrische vrachtwagens komen stap voor stap in beeld. Maar wist je dat er steeds vaker elektrische motoren op de wegen te zien zijn? Marcel Felten uit Veenendaal trok de stoute schoenen aan en schafte een elektrische motor aan. Hij heeft er veel plezier van.

Als het om verduurzaming gaat is Marcel (29) erg actief. Hij toverde zijn Veenendaalse tussenwoning uit 1985 om tot een energieneutrale woning. Hij heeft een elektrische auto, maar gaat als het even kan ‘gewoon’ met de fiets naar het werk. Zijn interesse in duurzame mogelijkheden is groot. Daarom kocht hij twee jaar geleden een elektrische motor, gewoon om te gebruiken voor de vrije tijd en ontspannen toertochten.

Razendsnel optrekken

“Het is een Energica. De eerste Italiaanse fabrikant van hoogwaardige elektrische motoren. Ik heb natuurlijk wel eerst mijn motorrijbewijs gehaald. Dat ging nog op een motor met fossiele brandstof en ik moest schakelen. Rijden met de elektrische motor is een stuk comfortabeler. Schakelen hoeft niet en hij is razendsnel met optrekken. Overigens heeft deze elektrische motor wel een geluid. Een soort fluittoon.”

Bereik

Het bereik valt alleszins mee, benadrukt Marcel: “Mijn motor heeft een actieradius van pakweg 110 kilometer. Net als met elektrische auto’s zal het bereik door verdere innovatie steeds meer toenemen. Maar ik vind het prima zo. Omdat je deze motor kan snelladen is opladen zo gedaan. Bovendien zijn er genoeg laadplekken te vinden waar dit kan. Thuis heb ik een laadpunt zowel voor de auto als de motor. Dat vind ik het handigst.” 

Roadtrip

Over lange toertochten gesproken. Vorig jaar trok Marcel er samen met zijn vrouw op uit.  Ze maakten een roadtrip van zo’n 1600 kilometer door Engeland: “Dat was een mooie ervaring.  Ik reed, mijn vrouw zat achterop de motor. We reden gemiddeld 300 kilometer per dag. Veel gezien, genoten van het ontspannen motorrijden.”

“Elektrische motoren zijn nog vrij onbekend, maar ik denk dat dit snel gaat veranderen, zeker als je motoren hebt die je snel kan opladen.”