Nul op de rekening met aardwarmte en zonnepanelen

‘Veranderen is gaaf’

Veenendaler Harm Pul is erg actief op het gebied van duurzaamheid. Hij investeert in nieuwe technieken en schuwt innovaties niet. Tijdens een bijeenkomst van energieambassadeurs van de gemeente Veenendaal deelde hij zijn ervaringen. Bijvoorbeeld op het gebied van bodemwarmte.  

De aardbodem als duurzame energiebron. Je moet het van ver en diep halen, maar dan heb je ook wat. Toch is dit voor de meeste mensen en bedrijven nog een brug te ver. Logisch, of laten we een grote kans liggen? Harm Pul zag er brood in.

Bodemwarmte

Harm: “Het is eigenlijk best logisch. De gasprijzen gaan door het dak en waar gas gewonnen wordt, ervaren inwoners gewoon overlast. Niet alleen in Groningen, overal in de wereld. Ik verdiepte mezelf in deze materie en kwam op bodemwarmte uit. Bovendien was onze cv-ketel ook aan vervanging toe.” Harm zette door en vroeg offertes op. Dat ging nog niet van een leien dakje. Pas bij het zevende bedrijf kreeg hij een reactie.

Wachten beloond

“Het is natuurlijk wel veel gedoe om warmte uit de diepe ondergrond te halen, en de kennis is schaars. Bij onze woning (1997) zijn twee putten van 120 meter diep geboord. Een grote operatie rond je woning. Daar kwam bij dat de levering van de warmtepomp op zich liet wachten. Maar het was het wachten waard. Vergis je niet, we hebben het hier over een gesloten systeem. Dus zeer duurzaam en effectief. Het systeem haalt warm water van acht graden omhoog, en pompt dit vier graden lager weer terug. Uit het koelingsproces ontstaat warmte voor je woning.”

Harm: “Ik heb in 2022 ook meer zonnepanelen aan laten leggen, van 12 (2011) naar 18. Van 2500 naar 7000 kWh. De kosten voor de zes panelen waren 6500 euro. Op basis van de huidige tarieven zijn die in twee jaar terugverdiend. De terugverdientijd van de geo warmtepomp, plus zonnepanelen is elf jaar.” En nu? “Natuurlijk duurt het jaren om de investering terug te verdienen, maar de energierekening is 0 euro. Laat de zon maar schijnen. Stop met erover denken en doe het gewoon. Veranderen is gaaf!”