Slim energie besparen met een energiemonitor

Een energiemonitor met een koppeling aan een slimme meter is een eenvoudig hulpmiddel om je meer bewust te maken van je energieverbruik. Deze monitor helpt je daarmee op weg om minder energie te gaan gebruiken. En dat is precies wat Ad Aalbers uit Veenendaal wil bereiken.

Met de energiemonitor zie je in een oogopslag wat je verbruik aan gas en stroom is. Veenendalers kunnen zo'n monitor lenen bij Trefpunt #duurzaam (Passage 24, naast de achteringang van de HEMA).

Bijeenkomst energietransitie

Ad Aalbers: “Ik bezocht een keer een bijeenkomst over de energietransitie, georganiseerd door Duurzaam Veenendaal. Een interessante avond over dit onderwerp wat me persoonlijk ook interesseert. Zelf heb ik een elektrotechnische achtergrond. Dus de technische kant van verduurzaming in- en om de woning boeit mij.” Tijdens die bijeenkomst kwam het gesprek op het gebruik van een energiemonitor: “Ik mocht het apparaat lenen en ben erg blij met de input. Het geeft ons goede inzichten.”

Actuele meetgegevens

Hoe werkt het eigenlijk? Een energiemonitor kan je alleen gebruiken bij een slimme meter (via een transponder). De slimme meter verstuurt actuele meetgegevens naar de energiemonitor. Ad Aalbers heeft de energiemonitor in de woonkamer staan, en kan op zijn gemak bekijken wat het gebruik van apparatuur is: “Kijk, we hebben zojuist de vaatwasser aangezet. Dat zie je gelijk. Je kunt per apparaat in huis zien wat het gebruik is. Per dag, week, maand en per jaar. Erg handig.”

Gericht gebruiken

De energiemonitor heeft Ad Aalbers en zijn vrouw al heel wat bruikbare informatie opgeleverd: “We kwamen er bijvoorbeeld achter dat de vloerverwarming, die bestaat uit vier groepen, op twee plaatsen eigenlijk nutteloos draaide. Door de groepen in de gang en keuken uit te zetten leverde dit een besparing op, terwijl het warmtecomfort niet achteruitging. Omdat de ruimtes, kamer, gang, keuken, badkamer, in elkaar overlopen valt het met de kou wel mee. In de badkamer gebruiken we een elektrisch kacheltje met een thermostaat. De jaarlijkse gasbesparing is daardoor 400m3. Dat is toch behoorlijk.”

Handige weetjes

Bij de energiemonitor gaat het ook heel erg om bewustwording. Als de monitor bijvoorbeeld in de huiskamer staat, dan ben je je er iedere keer dat je 'm ziet van bewust dat je elektriciteit en gas aan het verbruiken bent.

Als je een apparaat aanzet dat veel elektriciteit verbruikt (bijvoorbeeld een snelkoker of wasdroger) dan zie je dat de meter uitslaat. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die zo'n energiemonitor hebben daardoor 5% minder energie gaan gebruiken.

Sluipverbruik

Ook kun je mooi zien wat je sluipverbruik is. Als je 's avonds naar bed gaat en alle apparaten uit doet, dan kun je zien hoeveel elektriciteit je nog verbruikt. Dat zijn dan alle apparaten die op stand bye staan (bijvoorbeeld televisie, computer, stereo, opladers). Door deze echt uit te zetten (als dit kan) met de aan/uit-schakelaar of de stekker eruit te trekken, kun je dus elektriciteit besparen.

Met de energiemonitor zie je het totale energieverbruik van je woning. Als je wilt weten wat het verbruik is van één apparaat, dan kun je beter een energiemeter gebruiken. Ook deze kunnen mensen gratis lenen bij Trefpunt #duurzaam (Passage 24, naast de achteringang van de HEMA)