Stap voor stap energiezuiniger

Stel je wilt je huis verduurzamen, maar het ontbreekt je aan kennis en inzicht. Tegelijkertijd sta je pal achter de klimaat neutrale doelstellingen van de gemeente. Wat is dan de slimste weg? Veenendaler Patrick van Donselaar ging aan de slag.

Patrick: “We denken echt in stappen. We hebben vooral de laatste twee jaar veel gedaan. In 2009 betrokken we een jaren ’30 woning aan de Groenelaan. Er moest het één en ander worden gemoderniseerd, maar al snel bleek dat er ook veel moest gebeuren om de woning te verduurzamen. Daar begonnen we mee in 2018.

We waren ons ervan bewust dat er een flinke investering nodig was om dit voor elkaar te krijgen. Het ontbrak ons echter aan know how. Wat is nou het verstandigst? Waar moet je beginnen? Ik zocht iemand met verstand van zaken.” Die vond Patrick.

Gouden greep

“Ik kwam via via in contact met een energieadviseur. Dat bleek een gouden greep. Na een grondige inventarisatie voerden we stapsgewijs een aantal energiebesparende maatregelen door.” Ondertussen kriebelde het bij het gezin van Donselaar. Waarom? Ze hadden een oogje op een woning aan de Coniferenlaan, een stukje verderop.

Andere woning

Patrick glimlachend: “Ja, die woning trok onze aandacht. Het plaatje sloot perfect aan bij onze woonwensen. Het ging om een woning uit eind jaren ’80. In de zomer van 2020 sloegen we spijkers met koppen en kochten deze woning. Hoewel er wel wat energiezuinige maatregelen waren doorgevoerd bleken deze niet toekomstbestendig genoeg.”

Acties

Na een inventarisatie door de energieadviseur ging Patrick hier weer voortvarend aan de slag: “De spouwmuur was deels geïsoleerd. Die hebben we laten bijspuiten. Dat gold ook voor de vloer. Die is nu ook beter geïsoleerd.” Er volgden in rap tempo meer acties.