Tweedehands zonnepanelen? Het kan
Theo (38) heeft een geheel eigen visie op verduurzaming. Slikt niet alles voor zoete koek. Onder het motto ‘meten is weten’ kiest hij zijn eigen pad. En kijk nu. Het gasverbruik in zijn woning uit 1935 is gedaald van pakweg 3500 m3 naar 150m3 per jaar! Ook het elektriciteitsgebruik is enorm gedaald. Wat is zijn geheim?
Theo woont sinds 2015 in een vrijstaande woning aan de noordkant van Veenendaal: “Een bewuste keuze. Ik woonde eerst in Renkum, maar wilde dichterbij mijn werk wonen. En dat is met deze woning op deze plek in Veenendaal gelukt.” Theo is een echte ‘techneut’: “Ik ontwerp elektronica, dus doorrekeningen maken en optimalisaties opstellen zijn voor mij dagelijkse kost. Deze expertise kan ik goed gebruiken bij bijvoorbeeld het verduurzamen van mijn woning.” Zogezegd, zo gedaan. Sinds hij de woning zo’n tien jaar geleden betrok heeft hij veel maatregelen genomen die zoden aan de dijk zetten.
Enorm verbruik
Theo: “Het is een bijzondere woning. In 1999/2000 is er door de vorige bewoners flink verbouwd. Daarmee werd het huis twee keer zo groot. In die tijd is ook dubbelglas aangebracht en vloerverwarming aangelegd. Op zich was de woning redelijk gemoderniseerd. Het zag er goed uit. Maar toen ik het energieverbruik zag, schrok ik. Het jaarverbruik van gas en elektriciteit was gigantisch: 3500 m3 en 8000 kWh. Veel teveel natuurlijk. Tijd voor actie en investeren in slimme maatregelen.”
Simulatiemodel
En dat deed hij. Theo ging voortvarend aan de slag, legt hij verder uit: “Ik heb in korte tijd heel veel gedaan, maar wel volgens een plan.” Sterker nog, door zijn elektrotechnische achtergrond en analytisch inzicht liet hij er eerst berekeningen op los: “Dat deed ik op basis van een thermisch simulatiemodel. In Excel. Eenvoudig gezegd: met zo’n simulatie kun je kijken welke maatregelen, waar effectief zijn”
Tweedehands zonnepanelen
“Ik liet de spouw isoleren, verving enkelglas voor dubbel glas aan de voorzijde, bracht glaswol aan op de vloer van de vliering, die ik toch niet gebruik. Omdat de vorige bewoners de helft van het dak hadden geïsoleerd, deed ik zelf nog het andere deel. De volgende stap was het leggen van 42 kleine zonnepanelen. Die heb ik tweedehands gekocht, en waren in prima staat.”
Balansventilatie
Theo pakte door: “Het huis had geen ventilatie, en dat is juist zo belangrijk nadat je de woning geïsoleerd hebt. Ik legde balansventilatie aan. Hiermee kun je luchtstromen door je woning laten lopen. Het inblaaskanaal installeerde ik in de slaapkamer, waarmee je een ‘luchtloop’ creëert. Van slaapkamer naar beneden, via de woonkamer afgezogen en dan naar buiten. Sowieso beschik ik over een CO2 meter, zodat ik de luchtkwaliteit kan controleren.”
Klein gedimensioneerd
Verder heeft Theo twee airco’s geïnstalleerd en schafte hij, na weer een eigen doorrekening, een relatief kleine warmtepomp aan. Theo: “Die is wat ik noem ‘klein gedimensioneerd’. Met genoeg capaciteit tot zeg naar -1 graden om het binnen 21 graden te houden. Maar omdat ik de HR-combiketel nog hou voor warm water, kan deze mocht het ooit nodig zijn ook nog aan. Al is dat nog nooit voorgekomen. Bovendien verwarmen airco’s ook. Dus waarom zou je dan een duurdere warmtepomp aanschaffen met meer capaciteit? Al met al is mijn energierekening zowat nul, en is het de investering van nog geen 15.000 euro meer dan waard. Die had ik er al in vijf jaar uit.”
Hij besluit zijn verhaal met wat praktische tips:
“Zonnepanelen hoef je niet altijd nieuw aan te schaffen. Via bijvoorbeeld Marktplaats zijn goede zonnepanelen te koop. Kijk wel naar een betrouwbare leverancier. Misschien is het ook een kwestie van durven. Mij heeft het in ieder geval veel geld gescheeld.”
“Denk goed na over het vervangen van dubbel glas. Tenzij het dubbel glas beschadigd is, de kozijnen echt slecht zijn natuurlijk, dan kan het zinvol zijn. Maar weet dat dubbel glas heel lang meegaat. Nieuw dubbel glas (HR++) kost heel veel geld en het is vaak helemaal niet rendabel. Zonde van het geld. Bezint, eer ge begint dus.”
- “Gebruik je de vliering niet? Leg de vloer zelf vol met glaswol. Kost bijna niks, maar je isoleert wel.”