Verduurzamen woning uit 1927

Niels van den Berg woont al jaren in het Franse Gat. De woning van Niels is gebouwd in 1927, Niels heeft het huis in 1993 gekocht. “Destijds zat er dubbel glas in foute aluminium kozijnen in met een koudebrug. vertelt Niels. Dit onderdeel van het huis is ondertussen deels vervangen met HR+++ ramen”.

Niels was er al vroeg bij met de duurzame maatregelen in zijn huis. “Circa 22 jaar geleden ben ik begonnen met het plaatsen van zonnepanelen. Ook heb ik de spouwmuren met glaswol ingespoten en een spaardouchekop aangeschaft. Een paar jaar later heb ik onder andere mijn isolatie verbeterd en meer zonnepanelen aangeschaft”.

Tegenwoordig is Niels ook nog druk bezig met het verduurzamen van zijn huis. “Ik heb een paar jaar geleden geïsoleerde vloeren aangebracht en afgedekt met beton en vloerverwarming. Dit bleek de meest effectieve besparing van al mijn investeringen te zijn. Ook qua comfort is de vloerverwarming helemaal top”. Recent heeft Niels een nieuwe zonnecollector aangeschaft die in de overgangsperiode warmte in de vloeren en in een buffervat opslaat. “In het voor- en najaar is dit op zonnige dagen genoeg voor warmte in de woonkamer en de badcel”, aldus Niels.

De kosten van Niels voor gas en licht zijn op dit moment 50 euro per maand. “Mijn filosofie helpt hier uiteraard ook bij”, vertelt Niels. “Zo leef ik met een lage woontemperatuur en verwarm ik alleen de ruimte waarin ik ben. Ook staat de vriezer bij mij thuis in de schuur. Wassen en afwassen doe ik alleen overdag en bij voorkeur op zonnige en lichte dagen”.

Wensen voor de toekomst zijn ook bij Niels aanwezig. “Ik wil graag een tweede zonnecollector en een groter opslagvat aanschaffen. Binnenkort schaf ik een inductieplaat aan. De eerste serie zonnepanelen zou ik ook graag willen vervangen in de toekomst in combinatie met een grote accu”.