Volledig gasloos door 24 zonnepanelen

Drie zonnepanelen op het dak van een nieuwbouwwoning. Leuk, maar niet genoeg voor Klaas Meijer en zijn gezin. Na overleg met de ontwikkelaar gooide hij samen met 25 andere gezinnen het roer om. Het resultaat: nieuwe duurzame woningen met veel meer zonnepanelen op het dak.

Klaas Meijer is een kersverse inwoner van Veenendaal. Samen met zijn gezin betrok hij in augustus van dit jaar een nieuwe woning in wijk Petenbos (Abraham Heetveldlaan / Grootveldlaan). In zijn werkzame leven is hij actief als planeconoom bij de Gemeente Veenendaal.

Méér dan voldoen aan norm

“De nieuwbouwwoningen zouden worden opgeleverd met drie/vier zonnepanelen. Daarmee zou de woning precies voldoen aan de EPC-norm (Energieprestatiecoëfficiënt). Dat is op zich een duurzame basis vanwege de isolatie, maar daar wek je niet al te veel energie mee op. Na overleg met ontwikkelaar van Swaay en andere kopers besloten we er een uitdagender project van te maken. Zelf wilden we graag een nul-op-de-meterwoning (gasloos) met 24 zonnepanelen. Dan zet je pas echt stappen op het gebied van duurzaamheid.”

Maatwerk

Klaas en zijn buurtgenoten gaven in samenwerking met het Veenendaalse bedrijf (Suntech Energy) het project handen en voeten. Een mooi voorbeeld van krachtenbundeling. “Elk huishouden kon de eigen wensen bepalen en beslissen waar en hoeveel panelen nodig waren. Wij besloten om aan de voorzijde van de woning drie rijen van zes panelen te installeren. Aan de achterkant (westzijde) lieten we er zes plaatsen. In totaal hebben wij dus 24 zonnepanelen. Bovendien was ik in staat op het dak van achttien panelen zelfs nog twee dakramen te plaatsen.“

De voordelen laten zich raden, hoewel Klaas en zijn gezin natuurlijk nog geen verbruikscijfers kunnen overleggen; de energiekosten moeten straks te verwaarlozen zijn. Bovendien draagt een goed geïsoleerde woning bij aan het woon- en leefgenot.

Klaas: ‘Eerst maar eens de winterperiode afwachten en dan beoordelen wat het oplevert, maar het uitgangspunt is helder: geen tot weinig energiekosten.”

Inductie

Kun je iets vertellen over de apparatuur in de woning? “De keuken is uiteraard voorzien van een inductiekookplaat. We zijn immers gasloos. En uiteraard beschikt de woning over een warmtepomp: “Via luchtwarmte verwarmen we de woning. Wat trouwens leuk is om te vertellen. Juist nu we zo’n snikhete augustusmaand achter ons hebben. De vloerverwarming op de zolder levert een lage temperatuur af, waardoor je dus de zolder koelt. Een zolder is vaak veel te warm om aangenaam te verblijven (slapen/werken). Daar hebben we nu al een oplossing voor gevonden.”

Klaas tot slot: “Wij kijken uit naar een mooie tijd in Veenendaal in onze duurzame woning, waar we erg blij mee zijn. Na de winter ben ik benieuwd naar onze werkelijke energiecijfers.”