‘Wij zijn heel tevreden over onze warmtepomp’

De familie Wynia heeft sinds februari van dit jaar een hybride warmtepomp. De eerste ervaringen zijn veelbelovend. Het gasverbruik is minimaal en het gebruiksgemak van de warmtepomp is groot.

Familie Wynia woont sinds 2018 in een vrijstaande woning uit 1990. In de directe omgeving van Prattenburg. Sieko Wynia: “We woonden daarvoor in een ander deel van Veenendaal. Daar waren we ook al actief met verduurzaming. Daar hadden we bijvoorbeeld 20 zonnepanelen. Toen we hier gingen wonen hebben we er 18 (300 watt) op het dak van de woning laten leggen. Onze achtertuin ligt mooi op het zuiden. Een prima plek voor de zon. Ik ben altijd al een voorstander van zonnepanelen geweest. Je maakt immers gebruik van ‘gratis’ zonnewarmte.”

Warmtescan

Onder het motto ‘meten is weten’ liet Sieko door energie-ambassadeur Mike Iskarous een warmtescan van de woning uitvoeren: “We waren benieuwd of er ergens onnodig warmte weglekt, maar dat bleek erg mee te vallen. Het was in ieder geval niet nodig om extra isolatiemaatregelen te nemen.”

Hybride warmtepomp

Omdat Sieko geïnteresseerd is in verduurzaming en zich bewust is van de ontwikkelingen in de wereld, bijvoorbeeld als het gaat over gasprijzen, overwoog hij de aankoop van een hybride warmtepomp. Bovendien kwam hij tot de conclusie dat we steeds meer elektriciteit gaan gebruiken: “De warmtepomp gebruiken wij in combinatie met een nieuwe Cv-ketel. Die vervangt straks de oude ketel uit 2007. Na een zoektocht kwamen we uit bij een warmtepomp van Quatt. Tot volle tevredenheid.”

Gebruiksgemak

Sieko kreeg een duidelijke en overzichtelijke offerte: “Vervolgens is de hybride warmtepomp  keurig geplaatst naast de cv op zolder, en het gebruiksgemak is prima. Ook in combinatie met de Honeywell thermostaat. Je hebt er weinig omkijken naar. Bij de opstart in de morgen, wanneer de installatie de overgang moet maken van de ingestelde nachtstand naar de dagstand, moet de CV nog bijspringen en wordt er nog enige tijd gas gebruikt. Ik schat in dat we in de koude periode dagelijks hooguit een kubieke meter gas hebben gebruikt.”

Bewustwording

“Al met al zijn we blij met deze warmtepomp. Los van het op termijn gunstiger financiële plaatje, draagt het ook bij aan een stukje bewustwording. Ik ben daar wel mee bezig. Veel natuurlijke energiebronnen zijn nu eenmaal niet onuitputtelijk, dus alles wat jezelf kan doen om minder energie te gebruiken is meegenomen.”

Sieko gaat verder niet veel meer doen aan de woning. Alles is op dit moment in balans: “We hebben nog wel een elektrische auto gekocht, inclusief laadpaal natuurlijk. Dat sluit mooi aan bij onze energie-doelstellingen. Voorlopig is het wel okay zo.”