Autodealer Van Gent energiebewust

Alhoewel het idee van een duurzame autodealer misschien niet erg voor de hand ligt, weet Gilbert van Gent zichzelf als Toyota Dealer onmiskenbaar te bewijzen als duurzame ondernemer.

Enkel voordelen

“Duurzaamheid is heel belangrijk nu”, vertelt Van Gent, “als ondernemer vind ik het vanzelfsprekend hier ook in mee te gaan. Er zitten geen nadelen aan duurzaam ondernemen. Vroeger lagen de investeringen vaak te hoog en was de techniek simpelweg nog niet goed genoeg. Tegenwoordig is het mogelijk voor een veel lagere prijs zonnepanelen of LED-verlichting te installeren en is de techniek zo ver dat het ook optimaal werkt”.

Aanrader

Van Gent heeft bewust de energiescan van Laurens Wiersma gedaan op het moment dat het autobedrijf op het punt stond te verbouwen. “Dat is natuurlijk het ideale moment om na te denken over duurzame maatregelen. Het grote voordeel van de energiescan is dat er resultaten uitkomen waar je zelf wellicht nooit over na hebt gedacht. Naar aanleiding van het rapport van Laurens hebben we in één keer het pand veel energiezuiniger kunnen maken. Een echte aanrader!”.

Licht en warmte

Als autodealer is het belangrijk dat de producten op z’n best getoond worden. Daarom heeft Van Gent al snel de beslissing gemaakt om volledig op LED-verlichting over te stappen. “LED-verlichting biedt zoveel mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan de sfeer die het creëert. Dit moet natuurlijk goed voor elkaar zijn in een showroom, en dat is het zeker! Er ging een wereld voor me open toen ik ontdekte wat voor effect licht kan hebben op het comfort binnen een ruimte. En dan heb ik het nog niet eens over het financiële voordeel van LED-verlichting”.

Hoger rendement dan sparen

Naast LED-verlichting, zijn er bij Van Gent ook bewegingssensoren en vloerverwarming aanwezig. “Dit scheelt enorm in de kosten. De verlichting gaat alleen aan wanneer het nodig is en dankzij de vloerverwarming is het ‘s winters op de beneden- en de bovenverdieping lekker warm. Ook hebben we inmiddels zonnepanelen op het dak: dat verdient zichzelf gemakkelijk terug en het rendement is beter dan sparen op de bank”.

Schone auto's

Van Gent gebruikt Toyota zelf als voorbeeld binnen zijn bedrijf: “Toyota is het meest duurzame autobedrijf ter wereld. Daar ben ik erg trots op! Natuurlijk wil ik deze lijn in Veenendaal ook voortzetten. Zo zijn wij marktleider op geëlektrificeerde aandrijvingen . Wij bezitten veel kennis op het gebied van energiezuinig vervoer zodat wij onze klanten altijd de schoonste opties kunnen aanbieden”.

Duurzame route

Van Gent ziet graag dat andere ondernemers ook de duurzame route nemen: “Al is het niet om het milieu, doe het dan om de financiële voordelen. Het geld stroomt soms echt naar buiten bij bedrijven, zo zonde. Begin als ondernemer eens met het vervangen van een paar lampen en breidt vanaf daar uit. Denk niet te groot, kijk kritisch, plan een energiescan in en haal plezier uit het besparen!”.