Bender techniek heeft het dak verduurzaamd en gaat voor zon en elektrisch rijden

[Muziek]

Ik ben Maurits Bender, en bij Bender Techniek vinden wij energiezuinig ondernemen ontzettend belangrijk. In deze video ga ik je laten zien hoe we dat hier zoal doen.

[Voice-over: Als ondernemer kun je veel energie besparen. De energieambassadeurs van Veenendaal vertellen jou hoe zij dit gedaan hebben. Kijk mee en laat je inspireren.]

[Muziek]

Wij staan in onze showroom bij ons hier in Veenendaal. In deze showroom heb je verschillende soorten verspaningsmachines die wij verkopen aan kunststofbedrijven dan wel metaalbedrijven. Ja dit pand is gebouwd in 1991 en wat wij in de afgelopen jaren gezien hebben is dat er roestvorming kan ontstaan op de machines. Dit zijn producten voor onze klanten, dus nieuwe producten, en je wil natuurlijk dat hier geen roest op op komt.

We hebben ons dak verduurzaamd en daardoor is het nu droger in de winter en ontstaat er geen roest meer op onze machines. Daardoor is het ook eigenlijk heel goed te doen in de zomer, want dan kan het ook heel warm zijn.

We hebben afgelopen jaar meerdere zonnepanelen op ons dak gelegd. We hebben laadpalen buiten voor onze elektrische hybride auto's. En met onze zonnepanelen zijn we nu eigenlijk neutraal in de zomer. We proberen we in de winter, als de gasprijs wat hoger is, bij te stoken met onze airco's.

Ik denk dat het belangrijk is voor de huidige generatie, maar ook voor de toekomstige generaties, dat we wat we op dit moment doen, in de toekomst nog steeds kunnen blijven doen. Iedereen weet dat de olie schaars is. Die raakt op een gegeven moment op, dus we moeten wel verduurzamen. Het valt op dat er heel veel te leren is van ander ondernemers. Iedereen heeft er al over nagedacht en je moet niet elke keer het wiel proberen opnieuw uit te vinden. Want dat is vaak al uitgevonden.

[Muziek]

[DUURZAAM LOGO GEMEENTE VEENENDAAL]

[DUURZAAM VEENENDAAL KAN ALLEEN MET JOU]

Maurits Bender van Bender Techniek vertelt hoe zijn bedrijf energiezuinig onderneemt. Om de machines te beschermen, is het dak verduurzaamd. Dankzij het dak is het nu droger in de winter, waardoor er geen roest op de machines komt. Daarnaast zet het bedrijf in op zonnepanelen en elektrisch rijden.