Duurzaam en innovatief in Vonk360

Vonk360 is één van de meest kenmerkende duurzame en innovatieve gebouwen in Veenendaal. Mignon van Holten van Gito Beheer B.V. was en is verantwoordelijk voor de continue transitie in en om het pand.

Vestigingsplaats

“Het totale pand, inclusief het deel waar Detron is gehuisvest, was in 1999 één van de eerste panden in Nederland dat gebruik maakte van warmte/koudeopslag in de heipalen en voorzien was van een gebouwbeheersysteem”, vertelt Mignon. “Het initiële idee was dat het pand het karakter van een innovatieve ICT-partij moest ondersteunen. Toen het voorste pand, nu Vonk360, in 2015 leeg kwam te staan is weer teruggegrepen op dit oorspronkelijk idee”.

Circulaire economie

Aangezien de klimaatinstallatie in het totale pand aan een upgrade toe was, heeft Mignon eerst gekeken of een combinatie van de koude/warmteopslag met gebruik van zonnepanelen een mogelijkheid was. “Bij aanschaf van de zonnepanelen bleek echter dat de daken vervangen zouden moeten worden terwijl deze nog een levensduur van minstens 15 jaar hadden. Dat was dus geen duurzame oplossing. Wel hebben wij vier warmtepompen laten plaatsen zodat de gasketels niet langer gebruikt hoeven te worden. Dit houdt in dat waar we begonnen met label A, wat al heel hoog was, we nu op label A++ zitten”.

Uniek

Als pionier op het gebied van duurzame gebouwen is Vonk360 alomtegenwoordig bekend. “Dit is uiteraard heel positief voor ons, maar het heeft behoorlijk wat voeten in de aarde gehad om diverse partijen erbij te betrekken en soms te overtuigen”, vertelt Mignon. “Vanwege de warmtepompen is het pand nu weer een koploper en binnenkort zal via de BAM een film worden gepresenteerd over de installatie en het functioneren van warmtepompen in een dergelijk groot kantoorpand. Een uniek verhaal dus!”.

Ontwikkelingen

Ook voor de toekomst heeft Mignon nog plannen. “Op het moment dat onderdelen in en om het pand vervangen moeten worden, zal ik altijd de meest nieuwe ideeën op een dergelijk gebied overwegen aangezien ik graag het pand bij de tijd wil houden. Als het dak vervangen moet worden zal ik zeker zonnepanelen overwegen, maar wellicht zijn er dan weer hele andere technieken waar wij ook weer voor open staan. Een plan wat Gito Beheer heeft is om een zero waste bedrijfsrestaurant te starten, naast het creëren van meer bewustwording voor circulariteit samen met onze huurders. Dit levert een mooie win-winsituatie op”.