Een gezonde salon voor mezelf en mijn klanten

Op zaterdag 4 november staat Iona op de Duurzaamheidsmarkt in het gemeentehuis en ze laat je graag haar natuurlijke producten zien en wat jij kunt doen met jouw haar. Iona is sinds 3,5 jaar natuurkapper en krullen­kapper. Iona werkt enkel met natuurlijke producten. Hoe is zij op dit spoor komen en wat motiveert haar? En hoe past Iona duurzaamheid toe in haar privéleven? We gingen in gesprek over haar missie, producten en eigen duurzaamheidsfactor.

Zelfstandige met een missie

Iona woont in Veenendaal en werkt als kleine zelfstandige. "Ik ben nu 30 jaar en al 10 jaar kapster. En sinds 3,5 jaar natuurkapper. "In 2018 ging ik leren voor haar- en hoofdhuidproblemen en toen kwam ik in aanraking met een natuurkapper. Dat vond ik erg interessant en daar ben ik toen voor gaan leren. Daarvoor had ik er eigenlijk nog nooit van gehoord. In mijn salon werk ik alleen nog maar met kruiden en planten. Ik heb veel geleerd van een natuurkapper in Nijmegen, Saucha Kapper."

Natuurlijk is makkelijk

"Ik wil graag klanten inspireren met natuurlijke producten. En dat ze eigenlijk helemaal niet zoveel aan hun haar hoeven te doen en niet zoveel producten nodig hebben. Ik vind het leuk als ze dan ook zelf gaan beseffen: oh, het is veel makkelijker en het gaat mooier zitten. Wat ik er ook fijn aan vind: je spoelt geen rommel door het riool. Ik wil vooral klanten inspireren om over te stappen op natuurlijke producten. En ook dat je krullen natuurlijk kan verzorgen waar het echt zo veel mooier van wordt. Het verven duurt wel iets langer dan wat mensen gewend zijn. Het hangt ook af van de kleur maar voor een bruine kleur moet het een uur intrekken."

Afvalvrij leven

"Ik probeer zoveel mogelijk afvalvrij te leven en denk bij elk product: 'is het duurzaam?'. Ik woon in een tussenwoning en heb zonnepanelen. Ik kom graag in zelfoogsttuinen en in mijn eigen tuin kweek ik groenten en kruiden en ik maak mijn eigen wasmiddel."

Uitleg over plantenkleuring

"Op de Duurzaamheidsmarkt wil ik laten zien en vertellen hoe je het haar kan verzorgen met natuurlijke producten. En ik ga laten zien hoe je pluizig haar pluisvrij kan maken. Door het opnieuw te stijlen en eventueel te föhnen. Bezoekers kunnen ook bij mij terecht voor een advies over plantenkleuring en informatie over de producten die ik gebruik."

Goed voor huid en haar

"Ik verkoop de producten van Mas Newen. Die zijn 100% plantaardig en gefermenteerd. Het beschadigt het haar en de hoofdhuid niet en de verpakkingen zijn gerecycled en navulbaar."

Geen sterke reinigers of parfums

"Er zit echt een groot verschil tussen producten die ‘gewone‘ kappers gebruiken en de producten die ik gebruik. Producten van een ‘gewone‘ kapper bevatten vaak sterke reinigers, silicone, veel parfum en andere ingrediënten die je echt niet op je hoofdhuid en haar wil hebben. In de producten die ik gebruik zit dat niet. Het verbetert juist het haar en de hoofdhuid."

Mijn doel

"Ik merkte dat ik tijdens mijn werk als kapster steeds overgevoeliger werd voor permanentvloeistoffen en andere chemische producten die ik gebruikte. Mijn doel is om een gezonde salon te bieden voor mijn klanten en voor mezelf."

Meer informatie

Wil je ook anders met je hoofdhuid en je haar omgaan? Maak dan een afspraak bij Iona. Iona is natuurkapper en krullenkapper.

Saskia: "Ik wist niet dat ik krullen had"

"Ik wist nooit dat ik krullen had. Ik had wel een beetje slag in mijn haar maar sinds ik mijn haar laat doen door Iona, is het veel dikker geworden en heb ik een prachtige krullenbos! Ik wil niets anders meer. Mijn haar was altijd een beetjes slap maar met de verzorging met Iona’s producten is het nu helemaal gezond en mijn hoofdhuid voelt ook veel fijner."