Elektrische vrachtwagens bij Rest Containers & Afvalverwerking

Bij Rest Containers & Afvalverwerking is duurzaam ondernemen vanzelfsprekend. Marjon Trouwborst vertelt alles over haar manier van ondernemen.

Daglicht

Het verzamelde afval bij Rest wordt zoveel mogelijk hergebruikt en gerecycled. Dit voorkomt het gebruiken van nieuwe materialen. Hiernaast wordt binnen het pand uiteraard ook gelet op het energieverbruik. “Overdag hoeft het licht niet overal aan”, vertelt Trouwborst, “zodra de zon begint te schijnen is er genoeg licht om ons werk goed te doen. Zo hebben we in de sorteerhal grote lichtkoepels; deze laten het daglicht binnen zonder dat er elektriciteitskosten aan te pas komen”.

Weinig stroom

Mocht het nodig zijn een lampje aan te zetten, heeft Trouwborst er voor gezorgd dat dit in ieder geval een LED-lamp is. “Zo houden we ons stroomverbruik laag. De stroom die wij verbruiken is ook nog eens groen. Dit heeft als gevolg dat wij zo weinig stroom verbruiken dat wij niet verplicht zijn te verduurzamen.  Toch willen we dit zelf graag doen; als bedrijf wil ik uiteraard zo veel mogelijk mijn steentje bijdragen. Het Energieconvenant zette dit kracht bij”.

Met een frisse blik

Ook bij Rest Containers & Afvalverwerking is Energiemanager Laurens Wiersma langsgekomen om samen met Marjon Trouwborst te kijken naar de stand van zaken. “Laurens neemt echt de tijd voor je en denkt met je mee. Een frisse blik van buitenaf laat je natuurlijk mogelijkheden zien waar je normaal niet aan zou denken. Uiteraard ben je niet verplicht alle maatregelen door te voeren, maar hij geeft je wel een duidelijk beeld van wat er binnen je bedrijf mogelijk is”, vertelt Trouwborst enthousiast.

Toekomstplannen

In de toekomst wil Trouwborst graag de CV-ketel vervangen en zonnepanelen op het dak laten plaatsen. “Ik wil weg van fossiele brandstoffen, richting duurzame energie. Het gas gaat uiteindelijk op, maar natuurlijke energie van de zon of de wind blijft voor altijd”, vertelt Trouwborst. Elektrisch rijden doet Trouwborst al om langs klanten te gaan, maar ook grotere elektrische voertuigen in haar bezit hebben ziet ze wel zitten: “Zodra er elektrische vrachtwagens bestaan zal ik ze aanschaffen! Kan ik ze mooi elektrisch opladen door de energie van mijn eigen zonnepanelen te gebruiken”.

Begin bij jezelf

“Alle kleine beetjes helpen”, aldus Trouwborst. “Of je onderneming nu groot of klein is; door samen te werken kom je verder dan alleen. Maak gebruik van subsidies en regelingen voordat duurzaam ondernemen straks een verplichting en minder financieel aantrekkelijk is. Uiteraard is geld belangrijk, maar denk ook aan de belangrijkere dingen: denk eens aan hoe jij geniet van onze aarde. Dit gun jij de volgende generaties toch ook?”.