Ichthus College maakt werk van duurzaamheid
Er zit energie in het Ichthus College in Veenendaal. Zowel op het gebied van onderwijs als duurzaamheid. De school verbruikt én geeft energie. Mede daarom staat verduurzaming bij het Ichthus College hoog op de agenda. Bart Adema, directeur bedrijfsvoering, vertelt er meer over.
Natuurlijk staat het onderwijs bij het Ichthus College met stip op één. Maar de directie vindt het ook belangrijk om wat te doen aan verduurzaming. Samen groener leren en werken, de leerlingen ervan bewust maken dat we zuinig moeten zijn op de aarde. Dat sluit ook aan bij de reformatorische basis van de middelbare school. Kortom, werk aan de winkel. Want verduurzamen is ingewikkeld. Toch slaagt de Veenendaalse ‘Groene Held’ erin om elke keer weer stappen te zetten. Klein of groot, dat maakt niet uit vinden ze bij het Ichthus. De school wil midden in de samenleving staan en van daaruit de leerlingen begeleiden met de Bijbel als een van de inspirators.
Aanjager
Bart is een van de ‘duurzaamheidsaanjagers’ bij de school, hoewel hij die eer wat groot vindt: “We doen het samen hoor. Sterker nog, we hebben een duurzaamheidswerkgroep met vertegenwoordigers uit verschillende hoeken uit de school, maar ik vind het leuk om me sterk te maken voor verduurzaming van de school en anderen te enthousiasmeren.” En dat lukt!
Wie het kleine niet eert…
“In 2008 vond nieuwbouw plaats. Een paar jaar later vervingen we al kozijnen en het glas door HR++ in het bouwdeel uit 1989, omdat de oude kozijnen/schuifdeuren niet voldeden. Dat leverde al winst op: vooral meer comfort en een daling van het energieverbruik. Weer later is in gebouw B de luchtbehandelingskast vervangen, en voerden we duurzaamheidsaanpassingen ook in het klein door, want wie het kleine niet eert… Sinds 2015 is duurzaamheid opgenomen in ons inkoopbeleid. . Bij aanbestedingen kijken we naar de duurzame kant van producten en diensten en nemen we duurzaamheidseisen op in het bestek. Neem bijvoorbeeld de aanbesteding van busvervoer voor excursies. Daarin stellen we een 100% inzet van bussen met euro-6 motor als eis. Ja, dan ben je duurder uit, maar vanuit onze visie is rentmeesterschap een belangrijk gegeven.
Duurzaamheid in het schoolplan
Verder ligt de basis voor verdere vergroening van de school vastgelegd in het strategische schoolplan 2020-2024. Daarin hebben we duurzaamheid als een van de strategische keuzes benoemd. Zo zijn we 25% minder elektriciteit gaan verbruiken, is het plein behoorlijk vergroend, ligt er sedum op het dak en zijn er bomen en planten geplant. Verder heeft de school 562 zonnepanelen en is slimme ledverlichting al heel gewoon. Maar ook na 2025 zal dit onderwerp deel uit blijven maken van het strategische schoolplan, met 2050 als stip op de horizon.
Gasreductie
Bart: ,,Nog zoiets. In de praktijk bleek dat de douches van de sportaccommodaties niet gebruikt werden. Die moet je dan verplicht doorspoelen. Jammer van het water en het verstookte gas eigenlijk. Nu zijn ze definitief afgekoppeld, en dat scheelt veel water en gas. Middels ons energie,- registratie,- en bewakingssysteem monitoren en analyseren wij ons verbruik en voorkomen we dat we gaan stoken op momenten dat het niet nodig is. Maar er is meer nodig. De hoogste tijd voor de volgende stap.”
Ontzorgingsprogramma
Terug naar het ‘grotere werk’, en de nabije toekomst, vervolgt de bevlogen Bart: “Ik was aanwezig bij een bijeenkomst over zonnepanelen, kwam in contact met iemand van de provincie Utrecht en sprak over hun Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed. De provincie stimuleert onder andere onderwijsinstellingen om energiebesparende maatregelen te nemen en ondersteunt ze hierbij door ze te koppelen aan een duurzaamheidscoach. Deze coach adviseert de school kosteloos op technisch en financieel gebied om hun gebouw(en) te verduurzamen tot er een besluit is genomen om wel of niet te gaan verduurzamen. Dit ook met als achterliggende gedachte: Utrecht wil uiterlijk in 2050 een klimaatneutrale provincie zijn. Als school sloten we een overeenkomst af en zetten nu nieuwe stappen.” “Het ontzorgingsprogramma heeft ons geholpen een weg te vinden in onze doelstelling ons CO2 footprint te verlagen in de aanloop naar 2050.”
INNAX en subsidie
Dit alles moet leiden tot een CO2-reductie van 20%: “Dat doen we door middel van het uitvoeren van verschillende maatregelen. Om dat voor elkaar te krijgen is INNAX als onafhankelijk partner binnenboord gehaald. Zij hebben namens ons succesvol een aanvraag voor de DUMAVA-subsidie ingediend. Een regeling bedoeld om maatschappelijk vastgoed versneld te verduurzamen. Dat leidt straks sowieso tot de realisatie van de warmtepomp en vervanging van de cv-ketels waarbij INNAX nauwkeuriger in kaart heeft gebracht welk vermogen er nodig is voor een gasloze school, en welk vermogen mogelijk is gezien de elektrische aansluiting.
We zijn dus mooi op weg en blijven werk maken van duurzaamheid. De eerste resultaten zijn al zichtbaar: een daling van het energieverbruik en meer comfort voor onze leerlingen en medewerkers. Toch denk ik dat je altijd in beweging moet blijven. Het is nooit klaar.”
Het Ichthus College (opgericht in 1956) heeft een bruto vloeroppervlak van 18.000m2, 2050 leerlingen, 220 medewerkers en 83 lokalen.
Kijk voor meer informatie over De DUMAVA-subsidie op www.energievoorscholen.nl(Verwijst naar een externe website) en het ontzorgingsprogramma van de provincie Utrecht op www.provincie-utrecht.nl(Verwijst naar een externe website)