KUDO gaat van energielabel E naar A+++++

Op een innovatieve manier werken aan een nieuwe, waardevolle en duurzame toekomst. KUDO uit Veenendaal bewijst dat het kan. Pakweg anderhalf geleden betrok het bouwbedrijf het bedrijfspand uit 1988 langs de A12. Aan de Storkstraat. En kijk nu, het pand is gemoderniseerd en circulair verduurzaamd.

Algemeen directeur Frank van Woerden geeft graag een inkijkje in de ‘KUDO-visie’: “Wij vinden verduurzaming van ons (bedrijfs)pand en onze werkwijze eigenlijk heel logisch.

Het draagt niet alleen bij aan een duurzamere wereld, iets wat ik persoonlijk erg ondersteun, het scheelt op termijn ook in de kosten. Ik zie het als een win-winsituatie. Op onze oude locatie (Lunet) aan de overkant van de A12 waren we al jaren gasloos (zonnepanelen). Mede daarom besloten we die lijn door te zetten en ons nieuwe ‘oude ‘pand volledig te verduurzamen.”

Maatregelen

Ga maar na. Het pand (1500 m2 kantoor en 6000m2 hal) beschikt over 850 zonnepanelen, waarmee KUDO zelfvoorzienend is, en kan bij overcapaciteit terugleveren op het net. De kozijnen zijn voorzien van HR++ glas, de spouwmuren zijn geïsoleerd. “We zijn gasloos, elke ruimte heeft een aparte lucht-luchtwarmtepomp en is individueel te bedienen.”

Plantenwand

Gastvrij geeft hij een rondleiding door het bedrijf: “We hebben overal Ledverlichting. En bewegingssensoren. De verlichting gaat aan als iemand de ruimte betreedt. Dat geldt ook voor de verwarming. We laten niets onnodig draaien/branden. Onder het motto ‘waarom zou je sloophout weggooien’, zijn de wanden voorzien van gerecycled hout.

Verder hebben we een groene plantenwand. Dat is mooi om te zien en de wand draagt bij aan een goed werkklimaat.”

Werken in de buurt

Frank: “De duurzame gedachte gaat bij ons heel ver. We werken veelal in een cirkel van 20 kilometer rond Veenendaal. Dat geldt ook voor ons personeel. Het team bestaat uit ruim 60 mensen (30 kantoor, 35 buiten). 86% woont niet verder dan 15 km hiervandaan. Dat scheelt enorm veel vervoersbewegingen. Bovendien zijn de collega’s snel thuis na een werkdag. Onze manier van werken draagt ook bij aan het werkplezier. Niet voor niets is het verloop laag. Dichtbij, vertrouwd.”

Vier disciplines

Maar KUDO gaat verder in circulair denken, benadrukt Frank: “We hebben vier disciplines onder 1 dak: ontwikkeling (architect/tekenaar), bouw, prefabbeton, W-installatie. Ook dat scheelt bewegingen. En niet te vergeten worden afvalstromen tot een minimum beperkt. Restmaterialen worden zoveel mogelijk verwerkt tot bruikbare producten. Vanaf 2023 zijn we papierloos. Alles gaat dan digitaal. Okay, dat is voor sommigen nog een uitdaging, maar ook dat zal gaan lukken.”

Bedrijfsfiets

“O ja, heb je ons tapijt al gezien? Dat is bio-based. Daarvoor werken we samen met Interface uit Scherpenzeel. Een gerenommeerde tapijtfabrikant dat zelf CO2 neutraal werkt. Ons tapijt zal in de toekomst worden hergebruikt. We werken graag samen met bedrijven die duurzaam denken en doen.”

Buiten staat een fiets? Frank glimlachend: “Ja, dat is onze bedrijfsfiets. Handig voor korte afstanden in Veenendaal. Even naar het gemeentehuis of een project ‘om de hoek’? Dan staat de fiets paraat.”
Frank wil met KUDO vooral een inspiratiebron zijn voor andere ondernemingen: “Durf het gewoon te doen. Het verdient zichzelf terug.”