Olenz Notarissen: dé duurzame notaris

Olenz Notarissen is een echte professional in duurzaamheid te noemen. Notaris Arnoud Wilod Versprille vertelt over zijn passie en hoe duurzaamheid een groot deel van zijn leven en bedrijf is geworden.

Ons pand komt uit 2008 en hebben wij direct duurzaam laten bouwen”, vertelt Notaris Versprille. We hebben destijds een Veenendaals bedrijf gevraagd naar gepaste maatregelen en de terugverdientijd. Naast grote maatregelen zoals goede isolatie, zonnepanelen en een warmtekoudeopslag, zijn wij ook begonnen met simpele maatregelen zoals een spaarknop bij de wc’s en een recyclebaar tapijt. Destijds was er veel weerstand van bouwbedrijven en was het een flinke investering, maar tegenwoordig denken veel bouwbedrijven graag met je mee”.

Kennis en begeleiding

Als notaris heeft Versprille zich toegespitst op de onbekende, duurzame kant van het vak. “Ons volledige businessmodel is op duurzaamheid gebaseerd. Zo hebben wij bijvoorbeeld de zonnepanelen op de Johan Cruijff Arena in Amsterdam gefinancierd en bieden wij juridische begeleiding voor projecten rondom zonnepanelen. Deze kennis deel ik ook via gastcolleges op de Universiteit Utrecht. Op deze manier zorg ik er ook voor dat ik altijd goed op de hoogte blijf”.

Bekendheid

Ondertussen is Olenz Notarissen door het hele land bekend als dé duurzame notaris. Wij zijn één van de drie kantoren in Nederland die zich op deze manier met duurzaamheid bezig houdt. We praten ondertussen ook met kamerleden! Dit is voor ons nooit de bedoeling geweest, al is het natuurlijk heel leuk om te doen. Ik wilde simpelweg een nieuwe businessunit het leven inroepen en uiteraard voor een betere wereld zorgen. Doordat wij er vroeg bij waren en beschikken over veel kennis en modellen, is er nu veel geld over voor nieuwe businesscases, wat natuurlijk een fijne bijkomstigheid is”.

Alternatieven

Arnoud Versprille is zeer gedreven in het vinden van duurzame alternatieven die ook nog eens financiële voordelen bieden. “We moeten op een andere manier omgaan met onze grondstoffen; ook als bedrijf. Het energielabel van een pand wordt steeds belangrijker. De goedkoopste manier om een beter energielabel te realiseren is het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast biedt het groene stroom en een betere uitstraling voor je bedrijf. Zo’n maatregel scheelt al snel 50% op de energierekening”.

Voordeel

Na alle duurzame maatregelen die hij binnen Olenz Notarissen heeft toegepast, vindt Versprille het niet meer dan logisch dat hij het energieconvenant heeft ondertekend. “Daarnaast kan een second opinion over je manier van aanpakken nooit kwaad. Zo kom je aan tips waar je wellicht nog nooit over hebt nagedacht. Kijk bijvoorbeeld niet naar wat een dak kost, maar wat het je kan opleveren. Bovendien wordt verduurzamen over een paar jaar verplicht. Op dit moment zijn de rentestanden laag en kun je gemakkelijk duurzame maatregelen treffen. Doe er je voordeel mee!”