Randewijk Beter Wonen staat voor energiezuinig, flexibel en innovatief bouwen

Energieneutraal ondernemen is tegenwoordig goed mogelijk. Dit bewijst Bert Wagensveld van Randewijk Beter Wonen.

Visitekaartje

Een bedrijfspand is een visitekaartje voor de ondernemer. Wagensveld realiseert zich dit maar al te goed: “Een bedrijf als Randewijk Beter Wonen staat voor energiezuinig, flexibel en innovatief bouwen. Wij kijken naar hoe een woning zo duurzaam mogelijk gerealiseerd kan worden. Ons eigen pand kan dan natuurlijk niet achterblijven. Dit pand is opgeknapt met restafval en tweedehands artikelen. Het heeft geen gasaansluiting; dat is tegenwoordig ook helemaal niet meer nodig voor een bedrijf of woning”. 

Houtkachel en isolatie

Bij binnenkomst voelt de warme ruimte erg fijn aan in contrast met de vrieskou buiten. “Dat komt door onze houtkachel die gestookt wordt met afvalhout van Willemsen Veenendaal; een lokaal timmerbedrijf en collega duurzame ondernemer. Deze houtkachel zetten we elke ochtend even aan. De isolatie doet het verdere werk door de warmte lang binnen te houden. Zo houden we de stookkosten minimaal en is het uren later nog steeds warm binnen”, aldus Wagensveld.

Energiedrager

Naast dat het bedrijfspand energieneutraal is, is het ook nog eens energiedrager voor de naastgelegen woning. “Er liggen 40 zonnepanelen op het dak van het pand. Deze zijn per jaar goed voor 10.000 kW. Dit is ruim voldoende om ons pand en dat van de buren te voorzien van energie. Zo delen wij de energiekosten en hoeven wij geen zonnepaneel teveel te installeren”.

Duurzaam ondernemen

Wagensveld kan iedereen energieneutraal wonen en werken van harte aanraden: “De terugverdientijd is slechts een aantal jaar; na dat punt levert het alleen maar geld op. Het belangrijkste is echter nog de toename aan comfort. Dit is direct te merken bij het verduurzamen van een pand. Het hoeven overigens niet altijd grote maatregelen te zijn: ook kleine maatregelen zoals LED-lampen en zuinige apparatuur zijn een vooruitgang. Noodzakelijke kantoorartikelen zoals bureaustoelen hoef je niet nieuw te kopen, maar kan je na verloop van tijd opnieuw laten stofferen. Ook dat is duurzaam ondernemen”.

Voor iedereen mogelijk

Indien een ondernemer slechts interesse heeft in één grote maatregel, raadt Wagensveld goede isolatie aan: “Dit is het belangrijkste aan een pand en zorgt er onder andere voor dat de energie binnen blijft. Zo hoef je niet constant te stoken. Gebruik verder alleen de energie die nodig is en laat apparaten niet onnodig aanstaan. Hele logische dingen; energie besparen is immers geen rocket science. Verduurzamen is tegenwoordig voor iedereen gemakkelijk én voordelig”.