Ontstenen en vergroenen

Een tuin vol tegels: we zien het steeds vaker. Veel mensen nemen een verharde tuin, omdat ze denken dat dit onderhoudsvrij is. Maar een groene tuin vraagt niet altijd om meer onderhoud. Integendeel en een groene tuin is nog veel beter ook. Daarom onze oproep om stenen te vervangen door groen!

In Veenendaal leven we met bijna 67.000 mensen op twintig vierkante kilometer. Het grootste gedeelte daarvan is versteend: wegen, gebouwen, huizen en tuinen. Verstening zorgt voor hittestress: in de stad is het in de zomer meerdere graden warmer dan in het groene buitengebied. En tegenwoordig wordt het héét in de zomer en de een kan daar qua gezondheid beter tegen dan de ander. Daarnaast zorgt verstening voor minder leefgebied voor bijvoorbeeld vlinders, bijen, insecten en vogels.

Hoe?

Ontstenen kan al heel eenvoudig door een tegel eruit te wippen en in dat vak planten aan te brengen. Regenwater stroomt zo makkelijker weg en planten zorgen voor verkoeling.

Ook de vele daken van huizen zorgen voor minder groen in de omgeving. Maak daarom je dak groen! Een dak met sedumplanten ziet er prachtig uit en draagt bij aan de biodiversiteit van de omgeving. Sedum beschermt daarnaast je dak tegen weersinvloeden en houdt de ruimtes eronder lekker koel in de zomer en warm in de winter. Een sedumdak heeft nauwelijks onderhoud nodig.

Groen absorbeert warmte en verlaagt de omgevingstemperatuur. Tijdens een zomerdag kan dit 9 graden verschil geven met een versteende tuin of omgeving! Groene daken maken onderdeel uit van klimaatbestendig bouwen. Mensen voelen zich veel prettiger in een groene omgeving dan in een grijze. Hieronder zetten we alle voordelen van een groen dak op een rijtje.

Voordelen van een groen dak

Een groen dak:  
Absorbeert regenwater Zorgt voor schonere lucht
Verlaagt de omgevingstemperatuur Verhoogt het rendement van zonnepanelen
Vermindert omgevingsgeluid buiten en binnen Verlengt de levensduur van een dak
Creëert waardevermeerdering van een pand Verhoogt de biodiversiteit
Verhoogt het gevoel van welzijn Creëert een brandwerende laag
Biedt een 'healing environment' Heeft weinig onderhoud nodig

De gemeente geeft subsidie voor het vergroenen van je tuin of dak. Groen absorbeert warmte en dat is belangrijk omdat onze zomers steeds warmer en droger worden. Je kunt maximaal € 150 subsidie per perceel krijgen om te ontstenen en vergroenen.

Subsidiebedragen

Actie Je krijgt
Vergroenen (minimaal 10 m² of 50% van de tuin) € 50
Groen dak (minimaal 5 m²) € 10 per m²
Gevelgroen (per plant) € 15

Laat je adviseren!

Wil je vrijblijvend advies over het ontstenen en vergroenen van je tuin? Neem dan eens contact op met Groei & Bloei afdeling Veenendaal/Rhenen via Groei en Bloei of IVN Veenendaal/Rhenen via IVN.