Bespaartips

Met kleine maatregelen bespaar je al veel energie. Hieronder vind je een aantal handige bespaartips voor woningeigenaren en huurders.

Energie besparen is leuk! Je merkt meteen resultaat. Op je rekening, maar ook in huis. Vaak wordt wonen namelijk een stuk aangenamer, bijvoorbeeld doordat je minder tocht hebt. Met de tips hieronder helpen we je op weg. Wil je tips die zijn gericht op jouw situatie? Kom dan langs bij Trefpunt #duurzaam in de Corridor.

Thermostaat

Met iedere graad bespaar je zeven procent op het gasverbruik. Zet de thermostaat bijvoorbeeld eens op 17 of 18 graden en kleed je warmer aan. Zet de thermostaat ook een uur voordat je weg of naar bed gaat alvast op vijftien graden. 

Ledlampen 

Ledlampen verbruiken 85 procent minder stroom dan halogeenlampen. Ze zijn zelfs 90 procent zuiniger dan gloeilampen. De kosten van een ledlamp verdien je daardoor snel terug. Bovendien gaat een ledlamp langer mee, waardoor je minder vaak een nieuwe lamp hoeft te kopen.

Dicht kieren

Voorkom koude tocht onder de deuren. Dit kan met tochtstrips. Of maak energie besparen nog leuker met een tochtteckel!

Sluit deuren

Sluit alle tussendeuren. Vergeet je dit weleens? Met een deurveer valt de deur vanzelf dicht.

Leen de energiemonitor

Met een energiemonitor zie je welke apparaten de meeste energie verbruiken. Vervolgens kan je deze uitzetten, vervangen, of ze slimmer gaan gebruiken. Trefpunt #duurzaam leent gratis energiemonitors uit. Kom dus snel langs!

Was op lagere temperatuur

Gebruik de eco-stand en was op een zo laag mogelijke temperatuur. Denk aan 20, 30 of 40 graden. Sommige was, zoals vaatdoekjes, moet uiteraard wel heter gewassen worden (60 graden).

Maak de wasmachine vol

De wasmachine gebruikt veel energie. Zet deze daarom alleen aan als hij vol zit. Laat wel ruimte voor minimaal een hand tussen de was en bovenkant van  de trommel, zodat hij niet té vol is.

Hang de was aan de lijn

Hang je was aan de lijn in plaats van de droger. Als je weinig ruimte hebt, biedt een rek in het trapgat uitkomst. Denk ook eens aan een rek voor sokken en ondergoed dat je aan de verwarming kan hangen.

Maak de vaatwasser vol

De vaatwasser gebruikt veel energie. Zet deze daarom alleen aan als hij vol zit.

Zet de vaatwasser op eco-stand

De vaatwasser is getest om goed te wassen op het eco-programma. Een eco-programma gebruikt minder energie.

Zet de vriezer en koelkast niet te koud

Zet de temperatuur van de vriezer en koelkast niet te laag, want dit kost veel energie.

Laat eten afkoelen

Klaar met eten, maar is er nog eten over? Laat het afkoelen voor je het in de koelkast of vriezer zet. Anders warmt het eten de lucht in het apparaat op, waardoor het meer energie kost om de lucht weer te laten afkoelen.

De juiste plek voor koelkast en vriezer

Zet de koelkast en vriezer minimaal 10 cm van de muur af. De apparaten geven warmte af aan de achterkant. Kan de warmte nergens heen? Dan koelen ze minder goed.

Houd de afzuigkap schoon

Vervang of reinig het filter van de afzuigkap regelmatig. Anders gebruikt het apparaat meer energie om lucht af te zuigen.

Doe de tweede koelkast weg

Grote kans dat jouw tweede koelkast  een ouder model is. Bovendien staat hij wellicht niet vol. Het wegdoen van de tweede koelkast bespaart je dan veel energie. Gebruik je de koelkast omdat de eerste te klein is? Dan is het beter om voor één groter, zuinig model te gaan. Gebruik je hem alleen voor feestjes? Trek dan daarna de stekker eruit.

Gebruik een douchecoach

Douche niet langer dan 5 minuten. Korter douchen helpt om energie te besparen. Met een douchecoach, een soort zandloper, hou je de tijd onder de douche goed in de gaten. Of luister liedjes die niet langer duren dan 5 minuten.

Gebruik een waterbesparende douchekop

Zo’n twintig procent van je gasverbruik gaat op aan warm water. Onder de douche kan je water én energie besparen. Dit doe je met een waterbesparende douchekop. Kijk ook of je kouder kan douchen.

Liever de douche dan het bad

Een bad kost gemiddeld drie keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten!

Thermostatische mengkraan

Met een thermostatische mengkraan komt het water voor de douche sneller op temperatuur. Dat scheelt veel energie.

Verbouwing? Kijk naar een douche-wtw

Met een warmtewisselaar in de douche wordt het nieuwe water voorverwarmd met het wegstromende water. Dit heet warmte terugwinning (wtw), en scheelt veel energie. Kijk voor meer informatie op www.milieucentraal.nl.