Op inductie koken

Koken op inductie is een vorm van elektrisch koken. Het is duurzaam en veiliger dan gas. En in tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is inductie razendsnel.

Inductie koken is onmisbaar in de stap naar een aardgasvrije toekomst. Maar ook nu al biedt het veel voordelen.

Zuinig

Inductie en keramisch zijn beide vormen van elektrisch koken. Een inductieplaat is een stuk zuiniger. Volgens Milieu Centraal gebruik je met keramisch koken 30 procent meer stroom. Een elektrische kookplaat van gietijzer gebruikt nog meer energie.

Snel

Een inductieplaat is bovendien erg snel. Elektrisch koken heeft bij sommige mensen geen goede naam, omdat het traag zou zijn. Maar inductie koken lijkt op gas: je kan de temperatuur snel en precies regelen. Sterker nog, volgens klimaatstichting HIER kookt een pan water op inductie twee keer zo snel dan op gas.

Veilig

De kookzones van een inductieplaat gaan alleen aan als er pannen op staan. Zet je per ongeluk een kookzone aan? Dan wordt hij dus niet heet.

Ook tijdens het koken is inductie veilig. De plaat wordt zelf niet warm tijdens het koken, alleen de kookzone. En er zijn geen vlammen zoals bij gas. Daarnaast komen er geen gassen vrij. Hierdoor is de lucht in de keuken (en mogelijk woonkamer) schoner.

Ben je klaar met koken? Dan koelt de kookzone heel snel af. En omdat de kookplaat plat is, maak je hem gemakkelijk schoon.

Beginnen met inductie

Checklist

Voordat je begint met inductie, moet je een paar zaken checken.

  • Check je meterkast. Inductie vraagt soms veel stroom in één keer. Bijvoorbeeld als je alle kookzones gebruikt. Sommige meterkasten kunnen dit niet aan. Neem daarom contact op met een elektricien om dit te controleren. Het kan zijn dat je een nieuwe meterkast met 3 fasen nodig hebt.
  • Check je pannen. Niet elke pan is geschikt voor inductie. Controleer of hij geschikt is door te kijken of er een symbool van een spoel op de pan staat. Je kan het ook controleren door een magneet tegen de pan te houden. Blijft hij kleven? Dan is hij geschikt voor inductie.
  • Raadpleeg je arts als je een pacemaker hebt. Inductie werkt met magneten, wat mogelijk een risico vormt. Een keramische plaat kan dan een oplossing zijn.