Warmtepomp

Een warmtepomp verwarmt je huis met elektriciteit. Meestal gebruik je een warmtepomp in plaats van een cv-ketel. Hiermee is het een oplossing om van het gas af te gaan. Maar dit geldt niet voor alle warmtepompen. Zo vormt de hybride warmtepomp een tussenstap, waarbij nog steeds gas wordt gebruikt.

All-electric warmtepomp

Een all-electric warmtepomp verwarmt je huis en levert warm water. Hij vervangt je cv-ketel, waardoor je CO2-uitstoot behoorlijk naar beneden gaat. De warmtepomp is een zeer duurzame oplossing. Voor veel inwoners is het dé manier om van het gas af te gaan. Als je zonnepanelen hebt, kan je jouw huis met eigen groene energie verwarmen.

Is je cv-ketel de komende jaren aan vervanging toe? Denk dan eens na over een warmtepomp. Kijk nu alvast welke stappen je nog moet nemen om je huis hierop voor te bereiden.

Voordat je een warmtepomp kan gebruiken, moet je huis namelijk op orde zijn. Dit betekent ten eerste goede isolatie voor dak, vloer, spouwmuur, en glas. Hiermee ontsnapt er zo min mogelijk warmte. Een warmtepomp werkt met een lagere verwarmingstemperatuur dan cv-ketels. Als er te veel warmte ontsnapt, krijgt het apparaat je huis niet warm.

Een warmtepomp heeft meestal ook andere verwarming nodig. Het gaat om vloerverwarming, wandverwarming, of radiatoren die genoeg warmte geven bij de lage watertemperatuur. Zorg ook dat je voldoende ruimte hebt. Het apparaat is groter dan een cv-ketel, en bestaat uit een binnen- en buitengedeelte.

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Hiermee kan je je huis verwarmen. 

Bodemwarmtepomp

Een bodemwarmtepomp haalt warmte uit de bodem. De warmtepomp verwarmt deze warmte nog een beetje, om hem op temperatuur te brengen voor je huis.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. De warmtepomp levert dan de basislast voor cv-verwarming. De cv-ketel zorgt voor warm water. Ook springt de cv-ketel bij op piekmomenten of als het buiten erg koud is.

De hybride warmtepomp is een optie als je nog niet kunt overstappen op een volledig elektrische warmtepomp. Bijvoorbeeld omdat je huis niet overal goed geïsoleerd is. Of als je het zonde vindt om je goedwerkende cv-ketel weg te doen.

Wil je kijken of je woning geschikt is voor een (hybride) warmtepomp? Er is een makkelijke manier om dit te testen. Zet de aanvoertemperatuur van je cv-ketel op 50 graden als de weersvoorspelling aangeeft dat het de komende twee weken minstens twee nachten kouder is dan min 5 graden. In deze testperiode merk je of je woning goed genoeg geïsoleerd is en je van het gas af kunt, of dat het toch bibberen wordt. Meer weten? Kijk op de website van Milieu Centraal.

Weet je niet zeker of je kunt overstappen op een warmtepomp vanwege (de komst van) het warmteplan voor jouw buurt? Neem contact op met het Energieloket over wat je alvast kan doen. Of kom langs bij Trefpunt #duurzaam.

In 2050 is Veenendaal energieneutraal. Dit betekent dat woningen dan duurzaam verwarmd worden. De gemeente spreekt met inwoners en bedrijven hoe we van het gas af gaan. Voor elke buurt wordt een plan gemaakt. In veel buurten lijken individuele oplossingen zoals een warmtepomp geschikt. Andere buurten krijgen aansluiting op een warmtenet. Woon je in zo’n buurt, dan kun je op deze manier van het gas af.

Hou de ontwikkelingen daarom goed in de gaten. Bijvoorbeeld via onze pagina Mijn buurt van het gas af.

Weet je niet zeker of je kunt overstappen op een warmtepomp vanwege (de komst van) het warmteplan voor jouw buurt? Neem contact op met het Energieloket over wat je alvast kan doen.

Heb ik een vergunning nodig voor een warmtepomp?

Een warmtepomp of airco is een bouwwerk. Daarom kan een omgevingsvergunning nodig zijn voor het bouwen en of handelen in strijd met ruimtelijke regels.

Wanneer is een warmtepomp vergunningvrij?

Een warmtepomp (buitenunit) kan vergunningvrij worden geplaatst in een voor- of achtererfgebied mits wordt voldaan aan de volgende eisen:

  1. niet hoger dan 1 m (gemeten vanaf aansluitend afgewerkt terrein = grond)
  2. de oppervlakte niet meer dan 2 m² bedraagt (art. 2 lid 21 Bijlage II Besluit omgevingsrecht 

Wanneer heb ik een vergunning nodig?

Je hebt vaak een vergunning nodig als de buitenunit groter is dan 2m². Of als je deze op of aan een gebouw plaatst. We raden dan contact op te nemen met www.omgevingsloket.nl voor meer informatie. Kijk ook eens op www.helpdeskbouwregels.nl bij de veelgestelde vragen.

In het Besluit omgevingsrecht (Bor) staan de voorwaarden voor omgevingsvergunningvrij bouwen. Een van die voorwaarden is dat het bouwwerk op de grond moet staan (artikel 2, lid 3 en artikel 3, lid 1, bijlage II). ‘Op de grond staand’ wordt hier letterlijk bedoeld. De warmtepomp is bijvoorbeeld vergunningplichtig als deze op een dakterras staat, op een kelder staat, enzovoort. (bron: Helpdesk Bouwregels)

Maximaal volume van een warmtepomp

In het Bouwbesluit staan sinds 1 april 2021 eisen over geluid voor warmtepompen. Deze installaties mogen op de erfgrens niet meer geluid produceren dan 40 dB  in de nacht en 45 dB overdag. De Rijksoverheid heeft een rekentool ontwikkeld om het geluid uit te rekenen. Bekijk de rekentool via www.rijksoverheid.nl.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Dat is afhankelijk van het merk, type en de bedrijfstoestand van de warmtepomp. Op dit moment produceren de stilste modellen ongeveer 40 dB(A) aan geluid op 1 meter afstand. Het geluidsniveau van een warmtepomp kan oplopen tot 60 dB(A) op 1 meter.
De meeste warmtepompen beschikken wel over een ‘nachtstand’ waarbij er minder geluid wordt geproduceerd.

Onderzoek

De gemeente Veenendaal heeft onderzoek laten doen naar het niveau van het omgevingsgeluid als woningen een lucht warmtepomp krijgen. In het onderzoek zijn verschillende varianten berekend. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen zowel de stillere als de luidere warmtepompen. Verder is gekeken naar het effect op het omgevingsgeluid bij plaatsing in voortuinen, achtertuinen, op daken of geplaatst tegen woninggevels.

Het onderzoek is toegepast voor de buurt Dragonder-oost, maar is breder toepasbaar.

Locatie warmtepomp

Uit het onderzoek blijkt dat plaatsing in de achtertuin de voorkeur heeft boven de voortuin. In de achtertuin zijn er vaker dingen die geluid afschermen. Denk aan bergingen of dichte schuttingen.

Bij plaatsing op het dak van een uitbouw moet de warmtepomp trillingsvrij geplaatst worden. Anders is er een risico dat ook een deel van het dak geluid gaat uitstralen. Als de warmtepomp goed wordt gemonteerd, is plaatsing op het dak een goede keuze. Maar monteer de warmtepomp dan niet nabij een dakkapel.

Tips

Kies een warmtepomp die zo min mogelijk geluid maakt, zowel voor jezelf als voor de buren.

Wil je het geluidsniveau van je warmtepomp verder beperken? Let dan ook op de volgende zaken:

  • Plaats het apparaat zo ver mogelijk van de erfgrens en ook van ramen en deuren van de buren.
  • Objecten, zoals tuinschermen, die het geluid richting de buren volledig afschermen, hebben effect. Maar dergelijke objecten moeten voldoende gewicht hebben en zoveel mogelijk kierdicht zijn. Zorg er dan wel voor dat de luchttoevoer naar de warmtepomp door het object niet nadelig wordt beïnvloed.
  • Professionele omkastingen beperken het geluid nog verder. Maar deze zijn duurder en vergroten de installatie.

Laat je adviseren

Sinds april 2021 zijn er landelijke geluidsnormen op de erfgrens met de buren, en bij ramen of deuren van de buren. Deze normen staan in het Bouwbesluit. Om overlast te voorkomen, is het belangrijk dat je de installatie van een warmtepomp goed aanpakt. Een deskundig installateur, met kennis van de geluidregels in het Bouwbesluit, kan je adviseren over de beste locatie van de warmtepomp.

Wil je toch zelf aan de slag? Maak dan gebruik van de rekentool vanuit de Rijksoverheid, via www.rijksoverheid.nl.

Blijf op de hoogte

Momenteel gaat de ontwikkeling van warmtepompen razendsnel. Er komen steeds meer stillere varianten op de markt. Ook hiervoor geldt: laat je adviseren door een deskundige.

Er zijn verschillende regelingen voor de aankoop van een warmtepomp. Voorbeelden zijn onze duurzaamheidslening en de ISDE-subsidie. Lees er alles over op onze financierings pagina.

Bij de aanschaf van een warmtepomp komt best wat kijken. Waar moet je op letten? Welke warmtepomp is geschikt voor jou? En hoe financier je hem? Volg onze webinar en kom het te weten!

#1 Energieneutraal: wat is er mogelijk?

#2 Hoe werkt een warmtepomp?

#3 Welke warmtepomp past bij jou?

#4 Hoe betaal je een warmtepomp?

#5 Waar moet je op letten?