Zon

De zon is een duurzame energiebron. Met zonnepanelen zet je deze energie om in stroom. Je kan de energie ook gebruiken voor warm water. Dit doe je met een zonneboiler.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je schone stroom op. Zeker in Veenendaal is zonne-energie erg belangrijk. We hebben weinig ruimte voor windenergie. Daarom zetten we in op zon op dak.

Het gebruik van zonnepanelen is voor elk huis en pand maatwerk. De hoeveelheid zon en het aantal panelen bepalen hoeveel stroom je kunt opwekken.

Een dak op het noorden krijgt minder zon dan andere daken. Een dak op het zuiden krijgt de meeste zon, maar ook daken op het westen en oosten zijn nog steeds gunstig. Als je een plat dak hebt, kun je de richting van je panelen bepalen. Maar op een plat dak passen minder panelen, vanwege de schaduw van de panelen zelf. Heb je een schuin dak? Volgens www.milieucentraal.nl is een hoek van 20 tot 50 graden dan het gunstigst.

Een gemiddeld huishouden gebruikt ongeveer 2500 kWh aan stroom per jaar. Hiervoor heb je ongeveer 8 à 9 gemiddelde zonnepanelen nodig. Maar kijk goed naar je eigen stroomverbruik. Deze vind je op de jaarafrekening van je energieleverancier. Voor meer inzicht in je verbruik kun je de meterstanden bijhouden, of een gratis energiemonitor lenen bij Trefpunt #duurzaam.

Schaduw verlaagt de opbrengst van je zonnepanelen. Als één paneel schaduw heeft, gaat de opbrengst van het hele systeem naar beneden. Maar daar is een oplossing voor: micro omvormers. Elk zonnepaneel heeft dan een eigen omvormer, die opgewekte stroom verandert in stroom voor al je apparaten. Met micro omvormers heeft alleen het paneel met schaduw minder opbrengst.

Vaak wek je meer stroom op dan je gebruikt. De ‘reststroom’ lever je aan het net. Hier krijg je een vergoeding voor, dankzij de salderingsregeling. Deze is nu net zo hoog als jouw persoonlijke energietarief. Maar dit gaat veranderen. Vanaf 1 januari 2025 mag je elk jaar minder salderen. In 2031 stopt het volledig.

Toch blijven zonnepanelen aantrekkelijk. Tijdens de levensduur van zonnepanelen (vaak ongeveer 25 jaar) bespaar je veel geld.

Het wordt wel belangrijker om stroom te gebruiken wanneer je deze opwekt. Dit komt door netcongestie, ofwel file op het net. Lees hier meer over op de pagina over netcongestie. Je kan bijvoorbeeld wasjes draaien en een elektrische auto opladen wanneer de zon schijnt.

Meer informatie over zonnepanelen als investering vind je op Milieu Centraal.

Warm water door de zon

Met zonne-energie kun je meer dan alleen stroom opwekken. Je kan de energie namelijk ook gebruiken voor warm water in de woning. Zowel voor de badkamer en keuken, als om je woning te verwarmen.

Een zonneboiler gebruikt zonne-energie voor warm water in de badkamer en keuken. In de zomer zorgt de zonneboiler voor bijna al je warm water. In de winter springen je cv-ketel of warmtepomp bij. Met zonnepanelen wek je elektriciteit op, maar met een zonneboiler bespaar je dus gas. Volgens www.milieucentraal.nl bespaar je 40 tot 50 procent op je verbruik onder de douche en in de keuken.

Naast de standaard zonneboiler is er de zonneboilercombinatie. Deze zorgt ook voor de warmte voor de verwarming van je woning. Dit systeem is een combinatie van een zonneboiler en CV-ketel.

Je kan ook kiezen voor zonnepanelen met een warmtepomp. De zonnepanelen zorgen dan voor de stroom waarmee de warmtepomp het water verwarmt.

Stroom én warm water

Een PVT-zonnepaneel wekt stroom op én zorgt voor warm water. Het is een vorm van een zonneboiler. Het water kan gebruikt worden om te douchen. Als je een warmtepomp hebt, kan je het water ook gebruiken om je huis te verwarmen. Een PVT-paneel beperkt dus niet alleen je elektriciteitsverbruik, maar ook je gasverbruik.

Bekijk een show model in Trefpunt #duurzaam!