Fietsen en elektrisch rijden

Fietsen en elektrisch rijden zijn hét vervoer van nu en de toekomst. Fietsen is duurzaam en levert meer op dan het kost. Je kunt je hoofd leegmaken en stress verminderen. Als je vaker fietst krijg je ook meer energie en word je gezonder. En wanneer je de fiets pakt, dan neem je maar liefst 7x minder plek in dan een automobilist! Voor korte verplaatsingen is fietsen of wandelen eigenlijk altijd het beste idee. Neem je toch de auto? Kijk dan eens naar een elektrisch exemplaar, die zijn stiller, schoner en hebben minder CO2-uitstoot dan een brandstofauto.

Ken jij Ik fiets al? Ik fiets is een campagne om inwoners van provincie Utrecht (vaker) op de fiets te laten stappen. Voor de korte, routinematige ritten of naar het werk, de sportvereniging, winkelcentrum of school. Fietsen is ontspannend, plezierig en helpt je ook nog eens om fit te blijven. Iedereen doet mee, iedereen kan op de fiets en vooral ook in onze gemeente. We waren niet voor niks Fietsstad van het land in 2020!

Om fietsen nog wat leuker te maken, kun je de Ik fiets app downloaden. Je fietsritten worden geregistreerd én beloond. Door fietskilometers te maken kun je namelijk punten verdienen in de app. Deze punten kunnen vervolgens in de Ik fiets-winkel verzilverd worden voor cadeautjes. En weet je wat het leuke is? Je kunt je punten bij verschillende ondernemers in de provincie Utrecht inleveren.

Schwung

Een ander voordeel van de Ik fiets app is dat fietsers sneller groen licht kunnen krijgen bij verkeerslichten. De app heeft namelijk ook de functionaliteit Schwung geïnstalleerd. Schwung staat in verbinding met slimme verkeerslichten op jouw route, waardoor je eerder groen licht krijgt en sneller op jouw bestemming bent. Momenteel zijn er in Veenendaal 5 verkeerslichten die met Schwung in verbinding staan. Vanaf volgend jaar worden alle verkeerslichten in Veenendaal vervangen door slimme verkeerslichten en de komende jaren gaan steeds meer verkeerslichten met Schwung communiceren waarmee fietsers binnen Veenendaal steeds sneller groen krijgen.  

Steeds meer mensen kiezen voor gezonde mobiliteit: vaker met de fiets, lopen, het openbaar vervoer of een elektrische (deel)auto. De NMU wil deze beweging versnellen en heeft daarom het Servicepunt Gezonde Mobiliteit opgericht. Zij helpen je op weg met tips om gezonder op weg te gaan.

Steeds meer mensen in Veenendaal gaan elektrisch rijden en daarom groeit ook het aantal laadpalen. Elektrisch rijden is schoon en stil en past bij de ambitie van de gemeente om steeds duurzamer te worden.

In Veenendaal staan al veel elektrische laadpalen. Op de overzichtskaart laadpalen in Veenendaal kun je zien waar laadpalen staan. Ook zie je welke palen nog moeten worden aangelegd of kortgeleden zijn geplaatst. Dit zijn de laadpalen uit het plan dat we gemaakt hebben in 2022.

Extra laadpalen

Maar de vraag naar laadpalen gaat nóg harder dan verwacht. In 2023 voegden we 51 extra laadpunten aan de overzichtskaart toe, omdat er meer woningen zijn bijgebouwd, sommige bestaande laadpalen al overbezet zijn of dat niet alle laadpalen op loopafstand liggen.

Via de onderstaande kaart kun je zien waar we die 51 extra laadpalen plaatsen. Dit zijn de roze bolletjes op de kaart. We hebben hierbij rekening gehouden met wat er kan, mag en wenselijk is op die plek.

Lukt het je niet om de kaart te bekijken, openen, lezen of beluisteren? Neem dan contact op met Sigrid van Beem, via sigrid.van.beem@veenendaal.nl. Zij informeert je graag over het onderwerp.

Ook een laadpaal aanvragen? Ga dan naar laadpaal aanvragen in Veenendaal.

Een elektrische auto is veruit de groenste auto, groener dan een diesel- of benzineauto. Een elektrische auto stoot over zijn hele leven ruim 60 procent minder CO2 uit dan een auto met een uitlaat. Bij een elektrische (middenklasse) auto komt in totaal 18.000 kilo CO2 vrij, bij een vergelijkbare brandstofauto is dat 50.000 kilo CO2.

Subsidie elektrische auto's

Tot 2025 is er subsidie op elektrische auto's. Bekijk de subsidie op www.milieucentraal.nl. De subsidie is een jaarlijkse subsidiepot. Is die leeg? Dan kun je geen subsidie meer krijgen. In 2024 kun je € 2.950 subsidie voor een nieuwe elektrische auto krijgen, voor een tweedehands model ontvang je € 2.000 subsidie.

Meer weten over elektrisch rijden? Ga dan naar de website van Milieu Centraal