Openbaar vervoer

Wanneer je op weg bent met de bus of trein, is je CO2-voetafdruk klein. Sinds 2017 zijn treinreizen CO2-neutraal omdat ze op windstroom rijden. Ook steeds meer bussen rijden elektrisch. Dit geldt ook voor die in Veenendaal.

Voordelig reizen met het OV

Voor iedere reiziger is er een passend ritkaartje of abonnement. De beschikbare abonnementen en acties vind je op de websites van Syntus Utrecht (bus) en NS (trein).

Als gemeente brengen we onderstaande acties extra onder de aandacht, omdat inwoners hier niet altijd van op de hoogte zijn.

Tot 9 december 2023 kunnen 66 plussers met een laag inkomen gratis reizen met de bus en tram. Met deze proef wil de provincie Utrecht stille armoede onder ouderen tegengaan.

De proef is bedoeld voor 66 plussers die in de provincie Utrecht wonen en niet meer te besteden hebben dan € 17.700 per jaar. Zij kunnen een gratis OV abonnement aanvragen op www.gratisreizenouderen.nl.

Kinderen van 4 t/m 11 jaar kunnen in de provincie Utrecht reizen met een Kidsticket. Dit ticket is voordeliger dan standaard kaartjes. Het is te koop bij de chauffeur en in de Keolis app. Kijk voor meer informatie op www.syntrusutrecht.nl.

Vanaf 10 december 2023 gaan er dingen veranderen in de dienstregeling van de bussen in de provincie Utrecht. Met de nieuwe dienstregeling rijden bussen vaker op tijd en wordt op diverse plaatsen de overstap tussen bus en trein beter. Ook worden er lijnen samengevoegd. Daarnaast breidt de vervoerder het nachtnet uit. Dit zijn de wijzigingen in en rondom Veenendaal.

De route van lijn 87 wijzigt. De bus begint voortaan in Rhenen bij Ouwehands Dierenpark en rijdt via Petenbos, Veenendaal Centrum en Veenendaal Oost naar station Veenendaal-De Klomp. Dat betekent concreet:

  • In de ochtend sluit de bus die naar station Veenendaal Centrum rijdt beter aan op de trein naar Utrecht en op station Veenendaal-De Klomp sluit deze beter aan op de trein naar Arnhem.
  • In de middag is het andersom. De bus neemt dan de reizigers die gearriveerd zijn op stations Veenendaal De Klomp en Veenendaal Centrum mee naar Veenendaal en Rhenen.
  • De bus rijdt voortaan ook op zondag en in de avonden tot ongeveer middernacht. 

Lijn 280 rijdt voortaan alleen nog tussen station Veenendaal Centrum en Amersfoort CS. Het traject Rhenen Dierenpark - station Veenendaal Centrum wordt voortaan gereden door lijn 87. Beide lijnen sluiten op elkaar aan op station Veenendaal Centrum. Lijn 280 rijdt alleen van maandag t/m vrijdag.

Vanaf 10 december wordt het nachtnet van Syntus Utrecht verder uitgebreid. Van zaterdag- op zondagnacht rijdt het volledige nachtnet weer. De nachtlijn vanuit Utrecht is lijn N8 en rijdt de route Utrecht – Driebergen-Zeist – Veenendaal - Rhenen – Wageningen.

Alle wijzigingen kun je lezen op www.syntusutrecht.nl