Groen dak

Een groen dak draagt bij aan een duurzaam bedrijf. Zo’n dak is vaak een sedumdak, of een daktuin. Het geeft verkoeling, helpt de natuur, en vangt veel water op. Zeker als jouw bedrijf een groot dak heeft. Voor het aanleggen van een groen dak zijn er bovendien subsidies.

Platte daken zonder veel schaduw zijn de beste opties voor een groen dak. Hierop blijft het water namelijk langer behouden. Bij een hellend dak loopt het water sneller weg. Als je een sedumdak hebt, is er na aanleg weinig onderhoud nodig. Dit geldt vaak niet voor daktuinen, die om meer onderhoud vragen.

Bij de aanleg komt wel wat kijken. Zo moet je zorgen dat je dakisolatie sterk genoeg is tegen de druk van een groen dak. Vraag daarom altijd om hulp van een specialist.

Tip: kijk ook of je een groen dak kunt combineren met zonnepanelen. Een groen dak zorgt bovendien voor verkoeling rondom de panelen. Hierdoor gaan zonnepanelen langer mee.

  • Het dak isoleert en bespaart geld. Dankzij het dak is het in de zomer koeler en in de winter warmer. Dit scheelt energie. Let op: een groen dak is geen vervanging van dakisolatie.
  • Het dak draagt bij aan een duurzaam imago van je bedrijf. Een groene uitstraling is niet alleen belangrijk voor klanten, maar ook voor medewerkers.
  • Het dak neemt regenwater op. De grond en plantenwortels houden het water vast. Hierdoor wordt het riool minder belast en voorkom je waterschade.
  • Het dak verbetert de luchtkwaliteit. De planten nemen CO2 op. Ook filteren ze fijnstof uit de lucht.
  • Het dak helpt de natuur. De planten zorgen voor voedsel voor bijen en vlinders.
  • Een daktuin kan een extra bedrijfsruimte worden. Maak er bijvoorbeeld een terras of overlegruimte van.
  • Het dak beperkt geluidsoverlast. Een groen dak helpt om binnenkomend geluid te beperken.

Sedum is een vetplant die geschikt is voor een groen dak. Hij kan goed tegen droogte, maar ook tegen buien. Bovendien heeft hij weinig onderhoud nodig. Daarnaast zijn verschillende mossen, grassen en kruiden geschikt. Je kan zo ambitieus zijn als je maar wil, zolang je dak maar geschikt is. Vraag dus altijd om hulp van een expert.

Met de subsidie voor Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA) kan je jouw vastgoed verduurzamen. Een groen dak valt hier ook onder. Daarnaast krijg je fiscale voordelen met de MIA\Vamil regelingen. Kijk voor meer informatie op onze pagina over financiering.

Laat je inspireren!

De Koninklijke Ginkel Groep heeft haar pand en terrein vergroend. Onderdeel daarvan is een groen dak.

Bekijk de video