Vergroentips

Bij bedrijfsgebouwen zijn er vaak veel kansen om te ontstenen, te vergroenen en de biodiversiteit te bevorderen. Want ondernemen en een groene omgeving gaan prima samen.

Groen kan op veel plekken worden toegepast bij objecten rondom een bedrijfspand, zoals aan hekken, op parkeerplaatsen of fietsenstallingen. Met kleine maatregelen kun je al een verrassend groot effect bereiken. Een groen bedrijfsterrein zorgt onder anderen voor een prettige(re) omgeving voor medewerkers en klanten, minder hittestress, minder wateroverlast, een mooie uitstraling van het bedrijfspand en meer leefgebied voor planten en dieren.

Het makkelijkste om te doen is het vervangen van de (onnodige) verharding rondom een bedrijfspand voor beplanting. Dat kan bijvoorbeeld in de parkeervakken, die je kunt vervangen door grasbetontegels. Bekijk wat grasbetontegels zijn via www.struykverwoinfra.nl. Of wip tegels eruit langs de gevel en vul de vakken op met planten en struiken, zoals Rhodondendron, Glansmispel of Kamperfoelie. En kijk eens of je loze stukken stoep hebt die je kunt vervangen voor groen. Is het niet mogelijk om verharding te verwijderen? Dan kun je voor het stimuleren van de biodiversiteit ook plantenbakken plaatsen.

Een groene gevel levert een positieve bijdrage aan het klimaat binnen en buiten je bedrijfspand. Het doet bovendien veel goed voor de uitstraling van het pand. Een groene gevel heeft een koelend effect, waardoor je bedrijfspand op zonnige dagen minder opwarmt. Daarnaast heeft het groen een grotere natuurwaarde, insecten en vogels vinden er een schuil- en eetplaats. Je vergroent je gevel bijvoorbeeld met klimplanten zoals Hedera, Blauwe regen of Jasmijn. Of plaats een heg van Taxus of Laurier. Je kunt ook kiezen voor gevelbeplanting in de vorm van gevelpanelen. Bekijk daarvoor bijvoorbeeld https://sempergreenwall.com.

Veel bedrijfspanden hebben een hek rondom hun locatie. Door klimplanten of hagen te plaatsen bij het hekwerk vergroen je je bedrijfsperceel en bied je vogels en insecten een plek om hun nest te bouwen. Daarnaast zorgt een groen hekwerk voor een mooie uitstraling. Hedera, Prunus of Kamperfoelie zijn plantsoorten die het uitstekend doen aan of voor een hekwerk.

Heb je rondom je bedrijfspand veel ruimte en is er ondergronds ook plek beschikbaar? Dan is het plaatsen van bomen een goed idee. Bomen hebben een koelend effect, wat vooral op warme dagen prettig is. Maar bomen kunnen niet overal geplaatst worden, daarom is het belangrijk om bij een boomspecialist advies te vragen. Dit kan bijvoorbeeld via www.piusfloris.nl.

Bij vergroenen hoort ook afkoppelen van regenwater. Regenwater is schoon water dat vaak nog via de regenpijpen in het vuilwaterriool verdwijnt. Als je bedrijfspand is aangesloten op het gemengd riool, dan kun je je regenpijp afkoppelen van de riolering. Je kunt het regenwater vrij laten afstromen op je bedrijfsterrein en zo in de grond laten zakken, weg laten sijpelen in waterbuffers zoals grindkratten of wadi's of opvangen in regentonnen voor later gebruik.   

Laat je inspireren!

We hebben al veel Groene Helden in Veenendaal. Veel ondernemers hebben al stappen genomen om hun bedrijfspanden te vergroenen en verduurzamen. Benieuwd naar hun verhalen?

Bekijk de Groene Helden