Veenendaal wordt aardgasvrij
In 2050 is Veenendaal energieneutraal. We vervangen aardgas door hernieuwbare energie. Dit is duurzamer en beter voor het klimaat.
Onze plannen komen voort uit nationale doelen. En de nationale doelen zijn op hun beurt ontstaan uit internationale afspraken. Die afspraken hebben te maken met het beperken van klimaatverandering. De veranderingen in het klimaat merken we over de hele wereld, ook in Veenendaal.
De gemeenteplannen om energieneutraal te worden staan in de Transitievisie Warmte. De plannen zijn verweven door deze website. Wil je het document zelf inzien? Stuur dan een mail naar duurzaam@veenendaal.nl.
De aarde warmt op. Door deze klimaatverandering stijgt de zeespiegel en wordt het weer extremer. Ook Veenendaal zal dit merken. Als de temperatuur op aarde meer dan 2 graden stijgt, staat onze gemeente tussen de twee en vijf meter onder water.
In het internationale Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 zijn afspraken gemaakt om de opwarming van de aarde te beperken. Ook Nederland draagt hieraan bij, onder andere door het verduurzamen van woningen en bedrijfspanden. Hiermee wordt de uitstoot van broeikasgassen die de aarde opwarmen beperkt. Eén van deze broeikasgassen is CO2. Om de door Nederland beloofde CO2-besparing te halen, moet het gebruik van aardgas sterk teruggebracht worden.
Dit doen we buurt voor buurt. Voor elke buurt wordt er een plan gemaakt. In 2022 zijn we gestart met de plannen voor de eerste buurten (Dragonder-oost en Faktorij De Vendel). Met deze plannen verkennen we hoe we van het gas af kunnen gaan. In sommige buurten kan bijvoorbeeld een warmtenet liggen of worden aangesloten. In andere buurten zijn individuele oplossingen geschikt, zoals een warmtepomp.
Het is belangrijk dat we de plannen maken in samenspraak met betrokkenen. Daarom kunnen inwoners, ondernemers en andere betrokkenen meedenken. Dit doen we in meedenkgroepen. Inwoners en eigenaren van gebouwen krijgen hiervoor een uitnodiging. Voor de eerste buurten zijn de groepen al gevormd.
In het buurtuitvoeringsplan komt van alles aan bod. Denk aan de verschillende opties om te verduurzamen, en de kosten en baten. Ook leggen we vast wie wat doet. Zijn de meeste mensen en de gemeenteraad akkoord met het plan? Dan begint de uitvoering.
Dit zijn meestal de buurten waar kansen liggen voor grote stappen. Een voorbeeld: Dragonder-oost is een van de eerste buurten omdat de woningen hier goed geïsoleerd zijn, maar vaak oudere CV-ketels hebben. Inwoners maken hier nu een keuze of ze in plaats van een nieuwe ketel een warmtepomp kunnen nemen. Dit is dus het moment waarop de buurt een grote stap kan zetten.
Dit vind je op de pagina Wanneer wordt mijn buurt aardgasvrij?