College stemt in met plannen voor aardgasvrije buurten

Categorie├źn

  • Huis
  • Gemeente en regio
  • Mijn buurt van het gas af

Voor elke buurt in Veenendaal wordt een plan gemaakt om van het aardgas af te gaan. Dragonder-Oost en Faktorij De Vendel zijn de eerste buurten waarvoor deze plannen klaar zijn. Het voorstel is om 2050 als einddatum voor de levering van aardgas aan te houden. Dat is ook de landelijk datum voor het stopzetten van aardgaslevering. Het college stemt in met de plannen.

Het aardgasvrij worden van woningen en panden moet betaalbaar, duurzaam en betrouwbaar verlopen. Met die uitgangspunten is in de afgelopen twee jaar onderzoek gedaan. Daarbij is gekeken naar de wensen van bewoners, bedrijven en andere betrokkenen, maar ook naar de kosten en baten.

In beide buurten is het inzetten van verschillende soorten warmtepompen het meest kansrijk. Eigenaren van woningen, bedrijven en instellingen kiezen zelf wanneer ze de overstap maken. De gemeente stelt een aantal maatregelen voor waarmee bewoners en bedrijven hierbij worden geholpen. Denk aan informatie, gezamenlijke inkoopacties, en subsidies.

Tussendoel

Hoewel het voorstel is om als einddatum voor de levering van aardgas het jaar 2050 aan te houden, zijn voor beide buurten ook tussendoelen gesteld. Voor Dragonder-Oost is het doel om in 2030 40% minder aardgas in deze buurt te gebruiken dan in 2019. Voor De Faktorij en De Vendel is het doel om in 2030 20% minder aardgas te gebruiken dan in 2019.

Gemeenteraad beslist nog

Op 20 juni wordt het collegebesluit aan de gemeenteraad voorgelegd. Na besluit van de gemeenteraad gaan de plannen voor een periode van 6 weken ter inzage. Iedereen kan dan reageren. Daarna volgt een definitief besluit.

Lees de samenvatting van de plannen

Ben je benieuwd naar de plannen? Op de pagina's over Dragonder-Oost en De Faktorij en De Vendel kan je de samenvattingen lezen.