De Faktorij en De Vendel worden aardgasvrij

De Faktorij en De Vendel gaan van het aardgas af. De gemeente stelt voor om het terrein in 2050 aardgasvrij te hebben. Dit jaartal komt overeen met de landelijke einddatum van het aardgas.

Het voorstel voor 2050 komt voort uit verschillende onderzoeken van de gemeente. Naar technische dingen, zoals het geluidsniveau van warmtepompen, maar ook naar de mening van ondernemers en inwoners. Met deze onderzoeken keek de gemeente of de einddatum voor aardgasvrij naar voren kon. Dit lijkt nu niet verstandig.

Op deze pagina vind je de redenen achter het voorstel. Daarnaast helpen we je op weg om te verduurzamen. Bijvoorbeeld met brochures voor aardgasvrij wonen in deze buurt.

Open het plan (samenvatting) (Verwijst naar een externe website)

Benieuwd naar de volledige plannen? Bekijk hier(Verwijst naar een externe website) de volledige plannen. Deze zijn te vinden onder punt 8 (Vaststelling ontwerp Buurtuitvoeringsplannen) van de agenda. 

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor 2050 als einddatum.

Een belangrijke voorwaarde is dat iedereen mee moet kunnen doen. Dit is op dit moment niet het geval. De stap naar aardgasvrij is voor sommigen nog niet betaalbaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor bedrijven die gebruikmaken van procesgas. Ofwel aardgas waarmee het bedrijf haar producten maakt of diensten levert.

Daarnaast is er grote onzekerheid over het stroomnet. Er is sprake van netcongestie, ofwel file op het net. Dit zal zeker tot 2030 een obstakel zijn.

De weg naar 2050 is nog niet helemaal duidelijk. Wat wél duidelijk is, is dat er ook nu al vele kansen zijn om aardgas te besparen of aardgasvrij te worden.

De eerste mijlpaal is een vermindering van 20% aardgasverbruik in 2030. Inwoners kunnen hiervoor bijvoorbeeld isoleren, en hun energie besparen met bespaartips. Kijk op deze pagina hoe je woning kan verduurzamen.

Voor ondernemers betekent deze mijlpaal meer maatwerk. We ondersteunen ondernemers daarom graag met een inventarisatie van jouw bedrijf door Enodes (kijk hier voor meer informatie).

Hoe zou de weg naar aardgasvrij eruit kunnen zien? De gemeente stelt nu de volgende acties voor:

Weten

  • De gemeente informeert vaak over de einddatum.
  • Nieuwe kopers van panden moeten op de hoogte zijn.
  • Alle inwoners moeten persoonlijk advies kunnen krijgen. Ook kleinere ondernemers ondersteunen we bij het verduurzamen van hun bedrijf. Daarnaast bieden we informatie, bijvoorbeeld met de brochures op deze pagina.

Doen

  • We gaan energiecollectieven ondersteunen (bedrijven). Ook bieden we een traject aan voor het aardgasvrij maken van de woning (inwoners). Bij dit traject krijgt de inwoner advies en wordt hij helemaal ontzorgd. Zo kan iedereen beter en voordeliger verduurzamen.
  • Het blijft belangrijk dat iedereen de stappen kan betalen op een manier die bij hem past.
  • De gemeente gaat landelijk lobbyen voor een proeftuinaanpak voor bedrijven. We willen een subsidie ophalen die ondernemers helpt om versneld te kunnen investeren in (nu onrendabele) maatregelen om aardgasvrij te worden. 
  • We gaan de vergunningverlening voor renovatie, sloop en nieuwbouw aanpassen. Hierdoor zijn er zo min mogelijk obstakels om te verduurzamen. Én zorgen we dat bij een verbouwing alle maatregelen genomen worden die ervoor zorgen dat het pand aardgasvrij wordt, of daarop voorbereid is.
  • Er komen extra transformatoren in de buurt.

Regelen

  • De einddatum wordt vastgelegd in het Omgevingsplan.
  • Er komen aanvullende voorwaarden voor het aardgasvrij maken van de buurt. Denk aan buitenunits, transformatoren, en geluidsnormen van warmtepompen.
  • We onderzoeken aansluiting op het landelijke waterstofnetwerk voor bedrijven die nu procesgas gebruiken.

Met 2050 sluiten we beter aan op natuurlijke momenten om te verduurzamen. Voor het verwarmen van woningen en bedrijfspanden denken we dat individuele oplossingen zoals warmtepompen de beste oplossing zijn. Een groot warmtenet is niet waarschijnlijk, maar kleinschalig zou dit wel mogelijk kunnen zijn. Het initiatief daarvoor ligt bij de ondernemers. De keuze voor individuele oplossingen betekent dat iedereen op weg naar 2050 zelf een keuze maakt voor het beste moment, en de beste specifieke techniek om aardgasvrij te worden.

Ondernemers

Je kan misschien al (veel) eerder aardgasvrij worden. Waarschijnlijk levert dit op de lange termijn een voordeel op in de markt. Door landelijke en Europese wet- en regelgeving wordt energie- en aardgasbesparing steeds meer een randvoorwaarde voor een goed lopend bedrijf.

Stroomnet

Er zijn praktische uitdagingen. Bedrijven staan achteraan in de rij wanneer er een grotere aansluiting op het elektriciteitsnet nodig is. In onze regio komt er naar verwachting pas vanaf 2029 grootschalig extra capaciteit op het stroomnet beschikbaar.

Binnen bestaande elektriciteitsaansluitingen is er soms nog ruimte om te verduurzamen. De mogelijkheden verschillen per pand, maar het is verstandig om goed te kijken wat voor verduurzaming van jouw bedrijf van belang is.

Er is een nieuwe energiecoöperatie op De Faktorij en De Vendel om samen te werken aan deze uitdaging. Het voorstel voor een aardgasvrije toekomst gaat ervan uit dat de gemeente dit initiatief blijft ondersteunen.

Procesgas

Bedrijven die gebruik maken van aardgas om iets te maken (procesgas) vragen extra aandacht. Er is vaak nog geen goed perspectief om dit zonder (aard)gas te doen. De gemeente gaat op zoek naar mogelijkheden om versneld duurzaam gas toe te passen zoals waterstof of groengas.

Voor andere bedrijven is dit naar verwachting ook op de langere termijn geen goede oplossing. We gaan uit van een volledig gasvrije (all-electric) warmtevoorziening in de toekomst.

Advies en ondersteuning

Weet jij al of jouw bedrijfspand geschikt is om aardgasvrij te worden? En wat je moet doen of van het aardgas af te gaan?

Tot en met 2024 biedt de gemeente Veenendaal via Enodes een adviestraject aan voor bedrijven. Interesse? Meld je aan via j.boeke@enodes.nl(Verwijst naar een e-mailadres).

Bewoners

Als bewoner kan je aan de slag met het verduurzamen van je woning. Waarschijnlijk kan je ver vóór 2050 aardgasvrij wonen. Dit scheelt op termijn waarschijnlijk veel geld, omdat je een lagere energierekening hebt. 

Tips

  • Ga je een nieuwe keuken kopen? Stap dan over op inductie.
  • Denk alvast aan extra groepen in de meterkast. En eventueel 3 fasen voor warmtepomp/elektrische auto
  • Ga je verbouwen? Dit is hét moment om vloerverwarming aan te leggen!
  • Houd alvast rekening met de ruimte die een warmtepomp nodig heeft (het buitendeel én binnendeel)
  • Hou subsidies goed in de gaten. Bijhet Warmtefonds kan je vaak lenen met 0% rente.
  • Vanaf 2026 is de hybride warmtepomp een eis vanuit de rijksoverheid.
  • Test of je woning warm blijft met een warmtepomp (doe de 50-gradentest)
  • Woon je in een VvE? Ga het gesprek aan met mede-eigenaars. Is het verstandig om stil te blijven zitten of bereiden jullie je voor?

Warmtepomp

Een volledig aardgasvrije (all-electric) warmtepomp is waarschijnlijk een oplossing die zich terugverdient, met de huidige inschattingen. Onderzoeken van 12 woningen in deze buurt laten zien dat bewoners die de komende 20 jaar gebruik zouden blijven maken van aardgas, soms wel 100.000 euro kwijt zouden kunnen zijn aan energielasten.

Een aardgasvrije oplossing vraagt vaak het nodige aan verbouwen met bijbehorende kosten. Maar er is een goede kans dat dit zich terugbetaalt op de lange termijn.

Een hybride warmtepomp is ook mogelijk en makkelijker te installeren. Vanwege de einddatum van 2050 maak je deze keuze maar één keer. Een hybride warmtepomp gaat namelijk ongeveer 15-20 jaar mee.

Het lijkt daarom verstandig om, als het kan, direct te kiezen voor een volledig aardgasvrije oplossing. Daarmee is de woning écht klaar voor de toekomst en zal deze zijn waarde beter behouden.

Informatie en advies

De informatie op deze pagina gaat over een voorstel. De gemeenteraad gaat nog beslissen over een definitief plan. Wil je meer weten over het voorstel? Stuur een mail naar duurzaam@veenendaal.nl(Verwijst naar een e-mailadres).

Heb je vragen over verduurzaming? Neem dan contact op met het Energieloket.

Aan de slag!

De Faktorij en De Vendel is een buurt waar mensen wonen én werken. We zetten in op individuele oplossingen. Dit betekent dat we van het aardgas af gaan met een warmtepomp, in plaats van collectieve oplossingen zoals een warmtenet.

Ondernemers

Het verduurzamen van een bedrijf is bij uitstek maatwerk. Daarom biedt de gemeente met Enodes een adviestraject aan. Hiermee weet je hoe jouw bedrijf aardgasvrij kan worden. Interesse? Meld je aan via j.boeke@enodes.nl(Verwijst naar een e-mailadres).

Bewoners

Voor bewoners van De Faktorij en De Vendel zijn er onderstaande brochures. Deze laten zien hoe je jouw woning kan verduurzamen. Er is een brochure voor de grotere woningen, en voor de wat kleinere.

Help je hulp nodig bij het lezen van de brochure? Neem contact op via duurzaam@veenendaal.nl(Verwijst naar een e-mailadres).

Brochure voor grotere woningen (pdf, 2 MB) Brochure voor kleinere woningen (pdf, 2 MB)

Website

Ook op deze website vind je veel informatie over het verduurzamen van je bedrijf of woning.

Kijk voor bedrijfspanden op deze pagina voor een algemeen stappenplan, en belangrijke thema's zoals netcongestie.

Kijk voor woningen op deze pagina voor een algemeen stappenplan, bespaartips en informatie over duurzame maatregelen.

Je zit vast met meer vragen. Gemeente Veenendaal heeft verschillende loketten die jou helpen te verduurzamen.

Het Energieloket voor ondernemers en inwoners beantwoordt telefonisch al jouw vragen over energie besparen en subsidies. Daarnaast kun je als inwoner langsgaan bij Trefpunt #duurzaam (Passage 24) met vragen over verduurzaming.

Wil je meer weten over de plannen voor De Faktorij en De Vendel? Stuur dan een mail naar duurzaam@veenendaal.nl(Verwijst naar een e-mailadres).

 

Presentaties

De informatie op deze pagina is op 29 november 2023 gepresenteerd aan inwoners en ondernemers. Hieronder vind je de links naar deze presentaties. Heb je vragen? Neem contact op via duurzaam@veenendaal.nl(Verwijst naar een e-mailadres).

Download de presentatie van 29 november (pdf, 4 MB) Presentatie Energie coöperatie (pdf, 5 MB)