Van energie- tot vliegbelasting: dit verandert er in 2024

Categorieën

  • Huis

Met het begin van een nieuw jaar komen niet alleen goede voornemens, maar ook veranderingen in regelgeving: sommige nieuwe regelingen gaan van kracht, terwijl andere juist komen te vervallen. Dat geldt ook voor ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. We zetten de belangrijkste duurzaamheidsveranderingen in 2024 hier voor je op een rij. 

1. Prijsplafond voor energie

Vanaf 1 januari 2024 vervalt de door de overheid vastgestelde maximumprijs voor gas en elektriciteit, die was ingesteld vanwege de hoge energieprijzen. Vanaf die datum zullen de tarieven weer worden bepaald door individuele energieleveranciers. De overheid adviseert huishoudens dan ook om grondig te onderzoeken of hun huidige energiecontract nog steeds geschikt is.

2. Geen energietoeslag, wel Noodfonds voor lage inkomens

De energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen stopt per 2024. Wel kunnen deze huishoudens een beroep doen op het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dat gaat vanaf januari 2024 weer open en biedt hulp aan huishoudens met een laag inkomen die 8 procent of meer van hun inkomen kwijt zijn aan energie.

3. Lagere energiebelasting

Met als doel het stimuleren van zuinig energieverbruik, past de overheid meestal belastingen toe op het gebruik van elektriciteit en aardgas. Vanaf 2024 zal deze belasting stijgen voor aardgas en juist dalen voor elektriciteit. Deze maatregel heeft tot doel huishoudens te motiveren om duurzame alternatieven, zoals warmtepompen, te overwegen en aan te schaffen.

4. Verhoging vliegbelasting

Milieuorganisaties pleiten al geruime tijd voor een verhoging van de vliegbelasting. Dit initiatief heeft als doel om geleidelijk het prijsverschil tussen vliegreizen en meer duurzame alternatieven zoals treinreizen te verkleinen. Bovendien draagt dit bij aan het principe van 'de vervuiler betaalt'. In lijn hiermee heeft de overheid besloten om de vliegbelasting vanaf 2024 te verhogen, van 26,43 euro naar 29,05 euro per vliegreis, wat neerkomt op een stijging van ongeveer 10 procent.

5. Meer subsidies voor het verduurzamen van panden

Vanaf 2024 introduceert de overheid twee belangrijke duurzaamheidsmaatregelen. Huiseigenaren kunnen meer lenen voor duurzame verbeteringen of energiezuinige woningen, afhankelijk van het energielabel. Ook worden hogere subsidies verstrekt voor isolatie met biobased materialen zoals hout en hennep.

6. Subsidiewijziging warmtepompen

Een warmtepomp moet vanaf 2024 minimaal energielabel A++ hebben om ISDE te ontvangen. De meeste warmtepompen voldoen al aan dit label. Warmtepompen met een energielabel A+ of lager, komen niet meer in aanmerking voor subsidie. Heb je in 2023 een warmtepomp met een A+, of lager label gekocht? Dan kom je toch in aanmerking voor subsidie als je deze in 2024 laat installeren.