De warmtescan motiveert en stimuleert

Een lekkende regenpijp die leidt tot vele duurzame aanpassingen aan de woning. Het is echt gebeurd. Veenendaler Joop Groenbos (84) bewijst het. Na een gratis warmtescan paste hij de woning op meerdere plekken aan en profiteert hij van de Veense Isolatie-actie.

Joop Groenbos woont al sinds 1996 met plezier in wijk Petenbos, aan de Beukenstuklaan. Is zijn inmiddels 25-jarige woning dan al toe aan duurzame aanpassingen?

“Zeker! Na pakweg 10 jaar vervingen we zowel boven als beneden de kozijnen, volledig met glas. Dat leverde toen direct al meer wooncomfort op.” Daar bleef het niet bij. Ondanks zijn hoge leeftijd leunt Joop op energiegebied niet achterover. Integendeel.

Verduurzamen met de buren

“Eigenlijk was het toeval hoor. Ik had al eerder gehoord van de acties van de gemeente Veenendaal om energie te besparen. Samen met de buren had ik interesse in de gratis warmtescan. Aanleiding hiervoor was een lekkende regenpijp tussen onze woningen. Je zou dat misschien niet direct verwachten, maar door de lekkage tastte het vocht de spouwmuurisolatie aan, en dat leverde weer onnodig temperatuurverlies op, zo bleek uit de scan.”

Stappenplan

Uit de warmtescan kwam ook naar voren dat er mogelijkheden genoeg waren om te isoleren: “Ook bij een woning van 25 jaar oud kun je veel winst halen. Na de warmtescan nam ik na overleg met een adviseur verschillende maatregelen. Stapsgewijs verduurzaamde ik mijn woning. De verduurzaming van mijn woning begon met het laten plaatsen van twaalf zonnepanelen. Na de zomer van dit jaar is de gevel geïsoleerd (spouwmuurisolatie) en in november is de extra vloerisolatie gerealiseerd.”

Maar Joop vond dit nog niet genoeg. Hij nam ook het besluit om ‘buitenshuis’ zijn duurzame interesse om te zetten in daden: “Ik rij een volledig elektrische auto, en heb een eigen laadpaal voor de deur laten installeren. Een laadpaal bij de woning is financieel aantrekkelijker (prijs per kilowattuur) dan de auto ‘ergens’ in de wijk laten opladen.”

Juiste spoor

Joop: “Het hele traject verliep op een prettige manier: van de warmtescan en het praktisch advies tot de uitvoering zelf. De meeste maatregelen zijn recent uitgevoerd, dus ik kan nu nog niet exact aangeven wat de effecten zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat op termijn het wooncomfort verder toeneemt en de energiekosten zullen dalen.”

Joop heeft er duidelijk plezier in om een steentje bij te dragen aan een betere ‘groene’ wereld: “Om op langere termijn echt geld te besparen ben ik natuurlijk te oud, maar comfortabel wonen en het milieu helpen kan natuurlijk wel degelijk. Ik geef graag het goede voorbeeld. Je bent nooit te oud om te verduurzamen!”

Wil jij  ook een gratis warmtescan aanvragen? Kijk dan op deze pagina!