Isolatie

Heb je een woning van voor 2000? Met goede isolatie bespaar je dan veel energie en geld. Want energie die je niet verbruikt, hoef je ook niet in te kopen of op te wekken. Daarnaast woon je prettiger én help je het klimaat. 

Goede isolatie bereidt je bovendien voor op aardgasvrij wonen. Voor veel huizen is isoleren daarmee de belangrijkste maatregel bij verduurzaming.

Isoleren geeft meteen veel voordelen. Zo is je huis snel opgewarmd en houdt hij deze warmte makkelijk vast. Daardoor hoef je minder te stoken. Je energierekening wordt lager en je stoot minder CO2 uit. In de zomer blijft de woning juist koeler en woon je comfortabel.

Ga je isoleren? Doe het dan natuurvriendelijk. Zo bescherm je kwetsbare soorten die misschien in je spouw of dak leven. Lees er meer over op de pagina over bescherming van kwetsbare diersoorten.

De voordelen van isolatie

  • Je bespaart flink op je stookkosten. Vaak heb je de investering in een aantal jaar terugverdiend.
  • Je woont aangenamer. Je hebt minder last van kou en tocht. In de winter blijft het warmer en in de zomer lekker koel.
  • Het isolatiemateriaal is vochtwerend. Hierdoor krijg je minder snel last van schimmel en vochtschade. Hierdoor is het ook beter voor je gezondheid.
  • Je helpt mee met het beperken van klimaatverandering. Je stoot namelijk minder CO2 uit.
  • Isolatie helpt om de waarde van je woning te verhogen.


Hieronder vertellen we je alles over de verschillende soorten isolatie. Ook vind je info over acties waar jij als Veenendaler gebruik van kunt maken.

Voordat je isoleert, wil je weten waar warmteverlies optreedt. Als Veenendaler kan je in de koudere maanden een gratis warmtescan laten doen. Met zo’n scan zie je precies hoe goed jouw huis geïsoleerd is. Met deze kennis weet je beter waar (extra) isolatie nodig is. 

Je kan een warmtescan aanvragen aIs jouw huis gebouwd is voor 1990. Iemand van Trefpunt #duurzaam of het Energieloket komt dan langs met een warmtecamera. Na het uitvoeren van de warmtescan wordt er een afspraak gemaakt om de foto’s te bespreken.

De spouwmuur is de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur van je huis. De meeste woningen van na 1920 hebben een spouw. Hier zit lucht in, wat isoleert, maar er lekt altijd warmte weg naar buiten. Daarnaast kan er vocht naar binnen toe doorslaan.

Het isoleren van de spouwmuur is vaak geen grote ingreep. Meestal worden er kleine gaten geboord in de buitenmuur. Soms wordt eerst de staat van de spouw onderzocht met een camera. Door de gaten wordt isolerend materiaal gespoten. Dit kan bijvoorbeeld (PUR)schuim zijn, minerale wol, of piepschuimbolletjes (EPS). Elk materiaal heeft een eigen isolatiewaarde en prijskaartje. De duurzaamste optie is biobased isolatie. Dit is isolatie van hernieuwbare grondstoffen, zoals stro en vlas. 

Als het materiaal erin zit, worden de gaten gedicht met cement. In Veenendaal is natuurvriendelijk isoleren verplicht. Het kan daardoor zijn dat er nestkasten moeten worden opgehangen. Zo krijgen diersoorten die in de spouw leven onderdak.

Vloerisolatie helpt om warmte in je woning te houden. In veel huizen verdwijnt er warmte via de vloer. Met vloerisolatie voorkom je dit warmteverlies. Je krijgt minder snel koude voeten. Als je eerst je spouwmuur isoleert, voorkom je warmteverlies bij de randen van de vloer.

Heb je een kruipruimte? Dan kan je isoleren met isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer. Volgens www.milieucentraal.nl moet de kruipruimte minimaal 35 cm hoog zijn. Anders is de kruipruimte te laag om erin te kunnen. Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal. Voorbeelden zijn EPS, vlas, schuim, glas- en steenwol, thermoskussens, kurk en hout.

Is je kruipruimte te laag? Kijk dan of je deze kan uitgraven. Is dit niet mogelijk? Dan kun je de betonnen vloer eventueel van bovenaf isoleren. Dit is lastiger dan isoleren van onderaf.

Het dak is een plek waar veel warmte verloren gaat. Dit komt doordat warmte opstijgt. Daarnaast is het dak een groot oppervlak. Het isoleren van je dak levert dan ook vaak heel veel op.

Plat dak

Een plat dak of dakkapel wordt van bovenaf geïsoleerd. De dakbedekking moet dus eerst worden verwijderd. Er komt isolerend materiaal onder de dakbedekking, zoals EPS of minerale wol. Of duurzamere biobased isolatie van hernieuwbare grondstoffen. Laat het isoleren van een plat dak door een professioneel bedrijf doen, omdat anders de kans op vochtproblemen en houtrot groot is.

Isoleren van onderaf is geen goed idee vanwege de kans op vocht en houtrot.

Hellend dak

Een hellend dak wordt van de binnenkant of buitenkant geïsoleerd. Ga je het dak van buitenaf isoleren? Dan moet eerste de dakbedekking verwijderd worden.

Isoleer je van de binnenkant, dan verlies je wat ruimte. Er komen dan platen met isolerend materiaal, zoals EPS, PUR of minerale wol. Deze worden tussen de dakbalken geklemd. Soms wordt er gekozen voor een andere techniek. Bijvoorbeeld door schuim of isolerende parels onder de dakpannen te blazen.

Zoldervloer isolatie

Gebruik je de zolder alleen als opberghok? En kun je de zolder afsluiten met een deur of luik? Dan kun je in plaats van dakisolatie ook alleen de zoldervloer isoleren. Er komt dan isolatiemateriaal aan de bovenkant of onderkant van de vloer. Deze maatregel is meestal eenvoudiger en goedkoper dan dakisolatie.

Heb je enkel glas? Of standaard oud dubbel glas? Dan levert nieuw isolerend glas veel op. HR++ glas en triple glas dragen bij aan de isolatie van je woning.

HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen. Hierdoor isoleert het twee tot drie keer beter dan normaal oud isolerend dubbel glas. Triple glas heeft 3 glasplaten met een coating en isolerend gas. Het isoleert tot wel vijf keer beter dan isolerend oud dubbel glas.

Kijk goed naar je kozijnen als je alleen het glas vervangt. Sommige kozijnen zijn ongeschikt voor dikkere glassoorten zoals HR++. Houten kozijnen kunnen vaak worden aangepast. Dubbel glas in kunststof kozijnen kan meestal probleemloos worden vervangen (maar controleer dit goed).

Vervang je ook de kozijnen? Dan kun je met triple glas een grote slag slaan. Triple glas is iets duurder dan HR++, maar de subsidie is hoger. Lees meer op www.milieucentraal.nl

Een geïsoleerde woning moet goed geventileerd worden. Je huis heeft immers minder kieren en houdt lucht beter binnen. Goede ventilatie brengt oude en vervuilde lucht naar buiten.

Balansventilatie is hiervoor een duurzame keuze. Dit is een mechanische ventilatie die lucht af en aan voert. Meestal wordt de aangevoerde lucht voorverwarmd met de uitgaande lucht. Dit heet warmte terugwinning (wtw).

Woon je in Veenendaal en wil je isoleren? De gemeente helpt je met subsidie en ontzorging via de Veense Isolatie Actie!

Kijk op deze pagina voor meer informatie.