Een warmtescan geeft nieuwe inzichten

Waar een informatiemarkt voor nieuwe inwoners al niet goed voor is. Het bracht inwoonster Petra Looije tot nieuwe ideeën op het gebied van duurzaamheid. Ze vroeg een gratis warmtescan voor haar woning aan de Julianastraat (1932) aan. Dat opende haar de ogen….

Petra: “Een van de eerste stappen die we namen, toen we onze woning uit 1932 aan de Julianastraat hadden betrokken, was spouwmuurisolatie. Immers, door het isoleren blijft het tijdens koude dagen aangenaam warmer in huis. Er ontsnapt minder warmte. Verder hebben we raampartijen aangepakt qua isolatie.”

Petra was benieuwd naar de stand van zaken na deze eerste maatregelen aan de woning: “Ik bleef het idee houden dat er onnodig energie verloren ging.” Tijdens de informatiemarkt voor nieuwe inwoners had Petra een folder meegenomen met info over een gratis warmtescan. “Toen dacht ik: dat is eigenlijk wel een goed plan. Dus nam ik contact op.”

Pluspunt warmtescan

Zo gezegd, zo gedaan. Dit voorjaar is de warmtescan uitgevoerd. Dit leidde tot bruikbare en verrassende inzichten, benadrukt Petra enthousiast; “Je herkent dan direct eventuele ‘lekkages’. Dat is echt het pluspunt van een warmtescan. Je ziet waar je onnodig energieverlies hebt. Vooral omdat je dat met het blote oog niet altijd kan zien.”

Werk aan de winkel

Wat bleek? Door de spouwmuurisolatie is er veel bereikt. De spouw bleek goed gevuld. Maar bij een raam boven was nog een lek te zien, en bij de voordeur/hal is er nog werk aan de winkel: “Bij de voordeur, hal en ramen van glas-in-lood gaf de warmtescan aan dat er nog veel warmteverlies is. Dus dat was wel een eyeopener. Daarmee moeten we dus aan de slag.”

Sedumdak

Hebben jullie nog meer duurzaamheidsplannen voor de woning? Petra: “Zeker. Dat is een mix tussen wensen/ideeën en concrete plannen. Zo zie ik een sedumdak op de aanbouw wel zitten. Verder lijkt het mij zinvol om de gasketel naar de benedenverdieping te verplaatsen. Nu kost het veel tijd en energie voordat je beneden warm water hebt. Daarnaast denken we erover na om in de toekomst over te gaan naar koken op inductie.”

Passend bij de woning

Petra vindt het belangrijk dat de maatregelen aansluiten bij de sfeer en uitstraling van de woning: “Daar ben ik me wel bewust van. Niet alles wat je onderneemt is passend bij het huis of de straat. Het moet er ook wel een beetje mooi uitzien.”

De kersverse Veenendaalse is al met al blij met de mogelijkheid voor een warmtescan die de gemeente heeft aangeboden: “Chapeau hiervoor. Normaalgesproken is een warmtescan best prijzig en laat je dat misschien daardoor achterwege. Wat ons betreft is een warmtescan uiterst nuttig. Een duurzame investering die zich op termijn zal uitbetalen.”

Belangstelling?

Ook een warmtescan van je woning laten maken? Vraag 'm aan samen met je buren!