Energieadvies en warmtescan als basis voor aanpak woning

Onder het motto ‘meten is weten’ schakelde familie Dekker een bouwadviesbureau in en liet een warmtescan uitvoeren. De uitkomsten leidden tot een aantal duurzame maatregelen: vloerisolatie, HR++ glas en de aanleg van vloerverwarming.

Energie besparen levert veel op. Het zorgt voor een lage energierekening en comfortabel wonen. Met een duurzame en goed geïsoleerde woning ben je bovendien klaar voor de stap naar aardgasvrij. 

Die stap wil Jurriën Dekker uit de wijk Petenbos in Veenendaal ook graag zetten: ‘Daarom maakte ik gebruik van de adviezen van Duurzaam Veenendaal.

Juiste zetje

De familie Dekker woont in een vrijstaande woning uit 1987: ‘We wilden op het gebied van verduurzaming graag wat doen, maar waar begin je? Via de gemeente Veenendaal zijn we op dit pad gekomen. Het energieadvies door Bouw Adviesbureau Buizer en een warmtescan uitgevoerd door het Energieloket gaven het juiste zetje.”

Inzicht

Na de ‘schouw in- en om de woning’ ontving Jurrien een uitgebreid rapport van pakweg vijftien pagina’s, maar dat gaf hem wel veel inzicht: “Dat was in oktober 2020. Daarna volgde nog de gratis warmtescan. Die kan ik iedereen aanraden die meer wil weten over waar warmte in de woning weglekt.”

Jurriën nam op basis van de metingen het besluit om de vloer te isoleren en HR++glas aan te laten brengen op de begane grond en bij een aantal slaapkamers op de eerste verdieping. De maatregelen leverden ook subsidie op.

Transparant

“Gezien de leeftijd van de woning was ik verrast dat we aan de gevel niets hoefden te doen. De spouw bleek nog voldoende geïsoleerd te zijn. Wel werd ons duidelijk dat juist bij de ramen warmte weglekte. De warmtescan toonde dat overduidelijk aan.”

Onafhankelijk

Jurriën: “Het isoleren van de vloer zorgde er voor dat we lage temperatuur vloerverwarming aan laten leggen. Dat doen we in combinatie met de verbouwing van de keuken. Ingrijpend, maar dan heb je daarna ook wat. Op termijn gaan we nog de cv-ketel vervangen door een warmtepomp. Dat wachten we eerst even af. Zonnepanelen hadden we al. Maar wat we nu vooral al merken is meer comfort, kou trekt minder op. Een belangrijk neveneffect van de maatregelen. Verder zijn we erg tevreden over de hulp via de gemeente: alert, snel, onafhankelijk advies, proactief.”