Stappenplan

Isolatie, warmtepomp, zonnepanelen… Als je wil verduurzamen, weet je soms niet waar je moet beginnen. En hoe je vervolgens verdergaat. Daarom hebben we per type woning algemene richtlijnen opgezet.

Campagnevideo Duurzaam Veenendaal

Ferry Gerritsen: Dit is Rover, onze trouwe tochtteckel! Hij houdt de wacht én hij helpt ons om energie te besparen. Maar ja, de aarde redden kan hij natuurlijk niet alleen. En daarom gaan wij, de familie Gerritsen, hem helpen. Toch?

Familie Gerritsen: Ja!

[Muziek]

Mariska Gerritsen: Ook in Veenendaal merken we steeds meer van het klimaat. Van droogte in de tuin tot nattigheid in de kelder. Ja, en dit mooie Veenendaal willen we graag doorgeven aan onze kinderen. Dus...

Ferry Gerritsen: Dus kun jij ons volgen op www.duurzaamveenendaal.nl!

[Logo Duurzaam Veenendaal]

 

Je komt ze op deze site nog wel vaker tegen: de familie Gerritsen. Net als veel andere Veenendalers gaan ze hun huis verduurzamen. Maar ze hebben hulp nodig. Isolatie, warmtepomp, zonnepanelen… is dat altijd nodig? En waar kan je het beste mee beginnen?

Om Veenendalers te helpen, vind je hieronder een stappenplan per type woning. Let op: dit zijn algemene richtlijnen. Laat je altijd helpen, want verduurzamen is maatwerk. Bekijk daarvoor onze adviespagina

Woon je in een koopwoning? Dan zijn er veel opties om te verduurzamen en energie te besparen. Hiermee bespaar je geld, woon je prettiger én help je het klimaat. In de toekomst worden onze woningen aardgasvrij. Door nu al te verduurzamen, stap je later makkelijker over op aardgasvrij wonen.

Hoe je het beste kan verduurzamen verschilt per woning. Tips die meestal gelden:

 1. Ga slim om met energie
 2. Isoleer je woning
 3. Neem duurzame ventilatie
 4. Koop geen nieuwe gaskookplaat of gasoven meer
 5. Neem zonnepanelen
 6. Neem een warmtepomp


Elke koopwoning is anders. Zowel het type huis als de bouwperiode hebben invloed op de maatregelen die je kan nemen om energie te besparen. Wil je hulp op maat? Neem dan contact op met het Trefpunt #duurzaam of het Energieloket. Als je woning gebouwd is voor 1990, kom je daarnaast in aanmerking voor een gratis energieadvies.

Stap 1: slim omgaan met energie

Met goede bespaartips kun je al veel energie besparen. Denk aan ledlampen, tochtstrips, en radiatorfolie dat warmteverlies voorkomt. Kijk voor meer informatie op onze pagina met bespaartips.

Stap 2: isoleer

Heb je een woning van voor 2005? Met goede isolatie bespaar je dan veel energie en geld. Want energie die je niet verbruikt, hoef je ook niet in te kopen of op te wekken. Daarnaast woon je prettiger én help je het klimaat. Bovendien bereidt goede isolatie je voor op aardgasvrij wonen. Het is hiervoor zelfs de belangrijkste maatregel die je kan nemen. Kijk voor meer informatie op onze pagina over isolatie.

Stap 3: neem duurzame ventilatie

Een goed geïsoleerde woning moet ook goed geventileerd worden. Balansventilatie is een duurzame keuze. Deze mechanische ventilatie voert lucht af en aan. Meestal wordt de aangevoerde lucht voorverwarmd met de uitgaande lucht. Dit heet warmte terugwinning (wtw).

Stap 4: kook op inductie

De stap naar aardgasvrij betekent dat we elektrisch gaan koken. De inductiekookplaat is het beste en duurzame alternatief voor je gasfornuis. De kookplaat reageert snel, is makkelijk schoon te maken en veiliger. Is je gaskookplaat of gasoven aan vervanging toe? Koop een inductieplaat of elektrische oven. Kijk ook op onze pagina over inductie.

Stap 5: neem zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in stroom. Deze stroom kan op verschillende manieren gebruikt worden. Denk aan je elektrische apparaten. Een zonneboiler zorgt voor voor warm water in de keuken en badkamer. En heb je een warmtepomp? Dan kun je jouw koopwoning deels of helemaal elektrisch verwarmen. Kijk voor meer informatie op onze pagina over zonne-energie.

Stap 6: van het gas af

Als je woning goed verduurzaamd is, kan je aardgasvrij wonen. Bijvoorbeeld met een warmtenet of warmtepomp. Een warmtenet is afhankelijk van plannen binnen de gemeente. Komt jouw koopwoning de komende zeven jaar niet in aanmerking voor een warmtenet? Dan kun je met een warmtepomp van het gas af gaan. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Ga voor meer informatie naar onze pagina over de warmtepomp.

Huurders kunnen op veel manieren energie besparen. Dit zit hem vooral in duurzaam gedrag. Je kan geen grote investeringen maken, omdat je de woning niet bezit. Kleine maatregelen neem je zelf. Kijk eens op de pagina met bespaartips.

Wil je meer verduurzamen en energie besparen? Neem contact op met je verhuurder aan en vraag naar de mogelijkheden. Woonstichtingen en particuliere verhuurders beslissen over de grote verduurzamingsmaatregelen in jouw huurwoning. Soms zullen verhuurders bij renovaties zelf voorstellen om te verduurzamen. Maar je kan hier natuurlijk zelf ook naar informeren.

De komende jaren wordt toegewerkt naar een aardgasvrij Veenendaal. In 2050 moet deze stap klaar zijn. Ook woonstichtingen zoals Veenvesters (voorheen de Veenendaalse Woningstichting en Patrimonium) werken hieraan mee. Zij verduurzamen huurwoningen bij groot onderhoud. Soms helpen ze huurders met individuele maatregelen.

Woon je in een monument en wil je energie besparen? Als je iets wil aanpassen aan het pand, krijg je te maken met meer regels dan gebruikelijk. Toch kun je als eigenaar van een monument veel maatregelen nemen om te verduurzamen.

Energie besparen in je monument kan als volgt:

 1. Ga slim om met energie
 2. Hou warmte binnen
 3. Isoleer waar mogelijk
 4. Ventileer
 5. Neem zonnepanelen als dit kan

Het verduurzamen van een monument is niet makkelijk. Je wil energie besparen en comfortabel wonen. Maar ook de unieke monumentale waarden behouden. Het Nationaal Restauratiefonds helpt hierbij met advies. Kijk op www.restauratiefonds.nl voor meer informatie.

De website www.monumenten.nl is een initiatief van het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Op deze site vind je advies, een stappenplan, en informatie over de financiering.

Stap 1: Ga slim om met energie

Met goede bespaartips kun je al veel energie besparen. Denk aan ledlampen en tochtstrips. Kijk voor meer informatie op onze pagina met bespaartips.

Stap 2: hou warmte binnen

Monumenten hebben vaak veel kieren. Zorg dat warmte zoveel mogelijk in je woning blijft. Zo hoeft er minder gestookt te worden. Dit kan al met simpele dingen. Denk aan tochtstrips waarmee je koude tocht voorkomt. Met het plakken van radiatorfolie voorkom je warmteverlies. Ook kun je denken aan zware gordijnen. Deze isoleren goed, en zijn ideaal voor de nacht én voor de deur.

Stap 3: isoleer waar mogelijk

Monumenten zijn vaak slecht geïsoleerd. Het is bovendien moeilijk om ze vergaand te isoleren. Dit komt door bouwtechnische redenen, maar ook omdat het uiterlijk niet veranderd mag worden. Isolatie van binnenuit is dan soms een optie, maar dit gaat ten koste van de woonruimte.

Voor het isoleren van een monument heb je een vergunning nodig. Cultuurhistorische waarden mogen niet verloren gaan, en er mag geen schade komen aan het gebouw. Wil je een vergunning aanvragen? Kijk op www.veenendaal.nl voor meer informatie.

Stap 4: ventileer

Ventileer regelmatig, bijvoorbeeld met het openzetten van ramen. Hiermee voorkom je vochtophoping, wat leidt tot rot en aantasting van de houten constructies. Dankzij ventilatie wordt de lucht in je woning droger en warmt deze snel op. Ook hiermee bespaar je energie.

Stap 5: Neem zonnepanelen als dit kan

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in stroom. Deze stroom kan op verschillende manieren gebruikt worden. Denk aan je elektrische apparaten. Heb je ook een warmtepomp? Dan kun je het monument deels of helemaal met schone stroom verwarmen. Lees meer op onze pagina over zonne-energie.

Voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van een monument heb je een vergunning nodig. Cultuurhistorische waarden mogen niet verloren gaan, en er mag geen schade komen aan het gebouw. Wil je een vergunning aanvragen? Kijk op www.veenendaal.nl voor meer informatie.

Stap 6: overweeg een warmtepomp

Met een warmtepomp kan je jouw monument (deels) duurzaam verwarmen. Maar voor een warmtepomp moet een woning goed geïsoleerd zijn. Een warmtepomp gebruikt bovendien een lagere verwarmingstemperatuur. Dit werkt bijvoorbeeld goed met vloerverwarming, maar het is de vraag of dit in jouw monument kan. Mogelijk is een hybride warmtepomp een optie.

Zeker bij een monument geldt: laat je goed adviseren. Het Energieloket helpt je op weg. Dat geldt ook voor het Nationaal Restauratiefonds via www.restauratiefonds.nl.

Introductievideo VvE 'De Binnenhof'

[Muziek]

Harry van der Schot, Voorzitter VvE Appartementen 'De Binnenhof-1': Wij zijn de VvE De Binnenhof op de paddestoelenlaan in Veenendaal, Petenbos-Oost.

We zijn in 2014 met een nieuw bestuur gestart en hebben vanaf begin 2015 gekeken van wat kunnen wij allemaal doen om het ieder beter te maken wat betreft de voorzieningen en hoe kunnen we besparen op allerlei kosten van elektriciteit en andere dingen. Het belangrijkste punt was om iets met de kozijnen te doen. Het ging om 78 buitenkozijnen, daar zijn we mee begonnen. In die tussentijd hebben we alle verlichting omgezet naar led met bewegingsmelders. Ook hebben we de dakbedekking verbeterd, en het dak vernieuwd met een hogere laag isolatie.

Wat kleinere dingen die we gedaan hebben zijn een nieuwe hydrofoor die de helft minder energie verbruikt en zo hebben we eigenlijk een gebouw voor de mensen aangenaam gemaakt. De mensen ervaren dit als heel comfortabel.

Er is minder geluidsoverlast van buiten door HR++ en triple glas, en er is veel minder testoken. Het laatste is, en dat hopen we toch het volgend jaar nog wel te kunnen doen, om voor de algemene ruimtes zonnepanelen op het mooie nieuwe dak te kunnen zetten. Dat zal dan ongeveer een 9 en half duizend kilowatt uur verminderen wat betreft de energievoorziening in het algemene gebouw.

Tot slot is alles terug te vinden  in een uitgebreide presentatie die ook op de website staat. Daarnaast hebben wij contact met andere VvE's. Die hebben wij geadviseerd: als je wat gaat doen, ga dan als eerste isoleren. Als je dan met kozijnen aan de slag wil, ga dan eerst eens kijken naar de kosten van kozijnen. Dan heb je een algemeen beeld van: 'wat kan ik doen met het geld wat ik óf zelf in de kas heb, óf wat ik eventueel moet gaan financieren. Dan hoop ik dat er heel veel VvE's straks lekker warmpjes bij zitten.

[Logo Duurzaam Veenendaal] Duurzaam Veenendaal kan alleen met jou.

 

Als VvE kun je verschillende energiebesparende maatregelen nemen, zoals:

 1. Isoleer het pand
 2. Neem duurzame ventilatie
 3. Zorg voor laadpalen
 4. Neem zonnepanelen
 5. Overweeg aardgasvrij wonen

In een VvE heb je veel meningen. Maak daarom eerst een plan met heldere doelen waar iedereen zich in kan vinden. Bepaal hierin ook praktische zaken, zoals jullie aanspreekpunt.

Over grote beslissingen, zoals zonnepanelen en isolatie, wordt in een VvE gestemd. Je hebt dus een meerderheid nodig. Zorg daarom voor kennis en draagvlak. Bijvoorbeeld door een expert te laten langskomen, of een warmtefoto te laten maken. Kijk voor je plan ook naar de financiering. Voor VvE’s zijn er speciale regelingen, zoals de VvE Energiebespaarlening. Zorg hiervoor dat de VvE is ingeschreven bij de KvK.

Stap 1: isoleer het pand

We gaan van het aardgas af. Dit betekent dat woningen straks duurzaam verwarmd worden, bijvoorbeeld met een warmtepomp of warmtenet. Om je VvE hiervoor klaar te maken, moet je eerst isoleren. Isolatie is daarom de belangrijkste maatregel die je kan nemen.

Isoleren geeft ook nu al veel voordelen. Met een goede isolatie is je appartement namelijk snel opgewarmd en houdt hij deze warmte makkelijk vast. Daardoor hoef je minder te stoken. Je energierekening wordt lager en je stoot minder CO2 uit. In de zomer blijft het appartement juist koel en woon je comfortabel.

Kijk voor meer informatie op onze pagina over isolatie.

Stap 2: neem duurzame ventilatie

Een goed geïsoleerde woning moet ook goed geventileerd worden. Balansventilatie is een duurzame keuze. Deze mechanische ventilatie voert lucht af én aan. Meestal wordt de aangevoerde lucht voorverwarmd met de uitgaande lucht. Dit heet warmteterugwinning (wtw).

Stap 3: zorg voor laadpalen

Steeds meer bewoners van een VvE willen een laadpunt op hun parkeerplaats. Als VvE kun je subsidie vragen voor een advies van een deskundige. Zo kom je meer te weten over de beste plek, het meest geschikte laadpunt en een eerlijke kostenverdeling. Lees meer op www.rvo.nl.

Stap 4: neem zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in stroom. Deze stroom kan op verschillende manieren gebruikt worden. Denk aan elektrische apparaten. Met een zonneboiler kun je de opgewekte stroom ook gebruiken voor warm water in de keuken en badkamer. En heb je als VvE een collectieve warmtepompinstallatie? Dan kun je het complex deels of helemaal elektrisch verwarmen.

Er zijn verschillende opties denkbaar. Je kan zonnepanelen laten plaatsen die stroom leveren voor de VvE zelf, dus de gemeenschappelijke ruimtes. Het is ook mogelijk om als bewoners samen de stap te zetten, of juist enkele bewoners die willen verduurzamen deze kans te geven. Ook in het laatste geval moet de VvE toestemming geven. Een VvE kan als zakelijke gebruiker subsidie aanvragen voor zonnepanelen.

Stap 5: overweeg aardgasvrij wonen

Als de appartementen in de VvE verduurzaamd en goed geïsoleerd zijn, kun je aardgasvrij gaan wonen. Dit kan bijvoorbeeld met een warmtepomp of een warmtenet. Welke oplossing voor jullie het meest geschikt is, hangt af van het warmteplan per buurt.

Niet elke VvE komt in aanmerking voor een warmtenet. Een warmtepomp is dan een goede oplossing om van het gas af te gaan. Bij een collectieve warmtepompinstallatie zijn de appartementen aangesloten op een of meerdere warmtepompen. Deze verwarmen het complex elektrisch. Voor goed geïsoleerde appartementen zijn ook infraroodpanelen een optie.

Welke oplossing geschikt is, hangt ook af van het gebouw zelf. Sommige VvE’s hebben op dit moment een collectieve stookinstallatie, andere hebben individuele cv-ketels. In het geval van individuele cv-ketels is een warmtenet soms minder voordelig. Per VvE moet dus worden bekeken wat de geschikte oplossing is.