Winkels

Als je winkelier bent en energie wil besparen, is duurzaam gedrag belangrijk. Daarnaast zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen. Ben je niet zelf de eigenaar van het pand? Overleg voor grote maatregelen met de verhuurder.

Heb je een winkel? Dan kun je meteen aan de slag:

  1. Ga slim om met apparaten
  2. Laat de deur dicht
  3. Draai ledlampen in
  4. Gebruik een energieregistratie systeem
  5. Isoleer

Winkels gebruikten vaak veel energie. Als winkelier wil je klanten goed bedienen, bijvoorbeeld met een aangename temperatuur, roltrappen, en goede verlichting. Daarnaast is beveiliging belangrijk en heb je voor levensmiddelen koelsystemen nodig. Maar door slim om te gaan met energie kun je veel besparen.

En goed om te weten: vanaf 1 januari 2023 moet jouw winkelpand minimaal energielabel C hebben. Kijk voor meer informatie op www.rvo.nl.

Zet computers, kassa’s en andere apparaten uit na sluitingstijd. Zo voorkom je sluipverbruik. Sommige energiezuinige apparaten schakelen zichzelf uit. Volgens het Regionaal Energieloket bespaar je tot wel 15 procent energie met het uitschakelen van apparaten.

In veel winkels staat de voordeur de hele dag open. Door de deur te sluiten kun je veel energie besparen. Met een vriendelijk bord is het voor klanten vaak net zo uitnodigend om binnen te komen. Blijft de deur toch open? Gebruik dan een luchtgordijn om zoveel mogelijk warmte binnen te houden.

Wist je dat veel winkeliers in Veenendaal al zo'n bordje gebruiken? Stichting Winkelstad Veenendaal heeft in 2022 bordjes laten maken en deze verspreid onder winkels.

Ledverlichting is energiezuiniger dan TL-lampen, halogeenlampen en gloeilampen. Dit kan tot tachtig procent schelen. De verlichting is bovendien sfeervoller voor klanten. Heb je plekken waar weinig mensen komen, zoals toiletten? Gebruik hier lampen met een bewegingssensor. Zo gebruik je alleen energie als dit nodig is.

Een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) zorgt voor een goed binnenklimaat met zo min mogelijk energieverbruik. Dit systeem bestaat uit onder andere uit slimme meters. Met de data uit de slimme meters maak je rapportages over het energieverbruik. De rapportages laten zien hoe het energieverbruik verloopt en waar je kan verbeteren. Meer informatie vind je op www.rvo.nl.

We gaan van het aardgas af. Dit betekent dat gebouwen straks duurzaam verwarmd worden, bijvoorbeeld met een warmtepomp of warmtenet. Om je winkelpand hiervoor klaar te maken, moet je eerst isoleren. Isolatie is daarom de belangrijkste maatregel die je kan nemen.

Isoleren geeft ook nu al veel voordelen. Met een goede isolatie is je winkelpand namelijk snel opgewarmd en houdt hij deze warmte makkelijk vast. Dat zorgt voor een aangename temperatuur voor klanten. Ook hoef je minder te stoken. Je energierekening wordt lager en je stoot minder CO2 uit. In de zomer blijft het pand juist koel.

Meer informatie vind je op onze pagina over isolatie.