Bedrijf met productieproces

In een bedrijf waar geproduceerd wordt, gaat veel energie om. Je gebruikt aardgas voor verwarming én productie. Er zijn verschillende manieren om energieverbruik te beperken.

Bedrijfspanden met een productieproces kun je als volgt verduurzamen:

  1. Zorg voor een duurzaam proces
  2. Isoleer je pand
  3. Kijk naar technische isolatie
  4. Ga voor duurzame ventilatie
  5. Gebruik ledverlichting
  6. Neem zonnepanelen
  7. Maak een plan om van het gas af te gaan
  8. Let op netcongestie

Bij bedrijven waar geproduceerd wordt, kost het productieproces vaak veel energie. Dit is dan ook een belangrijk punt van aandacht. Door dit slim aan te pakken, kun je veel energie besparen.

Met verduurzaming maak je jouw bedrijf klaar voor de toekomst. Veenendaal werkt hard aan een aardgasvrije toekomst. Deze stap moet in 2050 zijn gezet. Een duurzaam en goed geïsoleerd pand maakt de stap naar aardgasvrij kleiner.

Bovendien heb je misschien een energiebesparingsplicht. Dit betekent dat je duurzame maatregelen met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar moet uitvoeren. Kijk voor meer informatie op www.rvo.nl(Verwijst naar een externe website). Of kijk op www.odru.nl(Verwijst naar een externe website). De ODRU handhaaft voor de gemeente.

Elk bedrijf heeft een andere productie. Maar of je nu bakker of bierbrouwer bent: je machines gebruiken vaak veel energie. Controleer het proces daarom goed. Bijvoorbeeld door advies te vragen van een expert. Er valt bijvoorbeeld veel te winnen met het gebruik van energiezuinige elektromotoren en koeling.

Voor 19 bedrijfstakken heeft de RVO een Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML) opgesteld. Zo’n lijst laat zien wat je moet doen om energie te besparen. Kijk op www.rvo.nl(Verwijst naar een externe website) en klik op jouw bedrijfstak. De maatregelen hebben alle een terugverdientijd van 5 jaar of minder.

Isoleren geeft veel voordelen. Met een goede isolatie is je pand snel opgewarmd en houdt hij deze warmte makkelijk vast. Daardoor hoef je minder te stoken. Je energierekening wordt lager en je stoot minder CO2 uit. In de zomer blijft het pand juist lekker koel, waardoor het comfortabel werken is.

Isolatie is ook de basis om van het aardgas af te gaan. Voor duurzame energie moet je pand goed geïsoleerd zijn. Zo kan het op lage temperatuur verwarmd worden, wat bijvoorbeeld van belang is voor een mogelijke warmtepomp in de toekomst.

Er zijn verschillende soorten isolatie, zoals spouwmuurisolatie, vloerisolatie, en dakisolatie. Lees meer over isolatie op onze pagina over isolatie.

Isolatie is niet alleen belangrijk voor je pand, maar ook in je productie. Met het isoleren van procesleidingen en installaties kun je veel energie besparen.

Bij goede isolatie hoort goede ventilatie. Balansventilatie is een duurzame keuze. Deze mechanische ventilatie voert lucht af en aan. Meestal wordt de aangevoerde lucht voorverwarmd met de uitgaande lucht. Dit heet warmte terugwinning (wtw).

Ledverlichting is het duurzame alternatief voor TL-verlichting. Kijk goed naar het energielabel op de verpakking van de lampen die je koopt. Energielabel A is de beste keuze.

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in stroom. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het productieproces. Zonnepanelen zijn ook geschikt om je wagenpark te vergroenen. Elektrische auto’s kun je dan opladen met stroom die is opgewekt met je zonnepanelen. Tot slot kun je zonne-energie gebruiken voor het verwarmen van je pand. Hiervoor heb je ook een warmtepomp nodig.

Heb je het pand goed geïsoleerd en verder verduurzaamd? Dan is je bedrijf misschien wel klaar om van het gas af te gaan. Stel hiervoor een plan op dat past bij jouw bedrijf en die van jouw buurt. Win hiervoor goed advies in, bijvoorbeeld van het Energieloket.

Een ondernemer kan direct te maken krijgen met netcongestie. Er is immers ‘file’ op het elektriciteitsnet en daar kan je al snel last van hebben. Zowel bij het uitbreiden van de bestaande aansluitingen en het aanvragen van aansluitingen voor grootverbruik, als bij teruglevering naar het net van de opgewekte energie van de eigen zonnepanelen. 

Lees er meer over op deze pagina.

Check de subsidies

De overheid heeft allerlei regelingen en subsidies voor bedrijven. Je vindt ze allemaal op deze pagina!

Wil je alle subsidies in één overzicht? Download dan onze subsidiekaart voor ondernemers.

Download de subsidiekaart (pdf, 5 MB)