Bedrijf zonder productieproces

Heb je een bedrijfspand waar geen productie plaatsvindt, zoals een loods? Dan kun je als ondernemer veel energie besparen. Daarnaast biedt de grootte vaak mogelijkheden om veel energie op te wekken.

Bedrijfspanden zonder een productieproces kun je als volgt verduurzamen:

  1. Verwarm alleen waar nodig
  2. Isoleer je pand
  3. Gebruik ledverlichting
  4. Neem zonnepanelen
  5. Maak een plan om van het gas af te gaan
  6. Let op netcongestie

Met deze stappen kun je energie besparen én opwekken (in het geval van zonnepanelen). Veel bedrijfshallen zijn erg geschikt voor energie opwek.

Met verduurzaming maak je jouw bedrijf ook klaar voor de toekomst. Veenendaal werkt hard aan een aardgasvrije toekomst. Een duurzaam en goed geïsoleerd pand maakt de stap naar aardgasvrij kleiner.

Bovendien heb je misschien een energiebesparingsplicht. Dit betekent dat je duurzame maatregelen met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar moet uitvoeren. Kijk voor meer informatie op www.rvo.nl. Of kijk op www.odru.nl. De ODRU handhaaft voor de gemeente.

Een pand waar producten worden samengesteld of opgeslagen, hoef je meestal niet volledig te verwarmen. Dit geldt alleen voor plekken waar werknemers aan de slag zijn. Door alleen op plekken te verwarmen waar dit nodig is, kun je veel energie besparen. Als je zonnepanelen hebt, kan dit bijvoorbeeld met infrarood verwarming.

Isolatie is niet alleen geschikt voor woningen en kantoren. Ook voor bedrijven zonder productieproces kan isoleren helpen, bijvoorbeeld muur- en dakisolatie. Hiermee voorkom je dat warmte van binnen naar buiten kan. Daardoor hoef je minder te stoken en bespaar je energie. In de zomer blijft het pand juist koel.

Isolatie voorkomt ook tocht, vorst, en condens. Hierdoor worden je opgeslagen producten beter beschermd en blijven ze langer houdbaar. Daarnaast dempt isolatie geluid, waardoor je omgeving minder last heeft van werkzaamheden.

Lees meer over isolatie op onze pagina over isoleren.

Ledverlichting is het duurzame alternatief voor TL-verlichting. Kijk goed naar het energielabel op de verpakking van de lampen die je koopt. De labels zijn onlangs aangepast: energielabel A is nu de beste keuze.

Heb je een (grote) bedrijfshal? Dan is er veel ruimte voor zonnepanelen. Deze zetten zonne-energie om in stroom. De stroom kun je bijvoorbeeld gebruiken voor elektrische apparatuur of om je wagenpark te vergroenen. Elektrische auto’s kun je dan opladen met stroom die is opgewekt met je eigen zonnepanelen. Zonne-energie kun je ook inzetten voor het verwarmen van je bedrijfshal. Je kan dan bijvoorbeeld infraroodpanelen gebruiken.

Heb je het pand goed geïsoleerd en verder verduurzaamd? Dan is je bedrijf misschien wel klaar om van het gas af te gaan. Stel hiervoor een plan op dat past bij jouw bedrijf en die van jouw buurt. Win hiervoor goed advies in, bijvoorbeeld van het Energieloket.

Een ondernemer kan direct te maken krijgen met netcongestie. Er is immers ‘file’ op het elektriciteitsnet en daar kan je al snel last van hebben. Zowel bij het uitbreiden van de bestaande aansluitingen en het aanvragen van aansluitingen voor grootverbruik, als bij teruglevering naar het net van de opgewekte energie van de eigen zonnepanelen. 

Lees er meer over op deze pagina.

Check de subsidies

De overheid heeft allerlei regelingen en subsidies voor bedrijven. Je vindt ze allemaal op deze pagina!

Wil je alle subsidies in één overzicht? Download dan onze subsidiekaart voor ondernemers.

Download de subsidiekaart (pdf, 5 MB)