Kantoren

Ben je ondernemer en wil je energie besparen met je kantoorpand? Er zijn veel duurzame maatregelen die je kunt nemen. Hiermee bespaar je energie en geld, én maak je werken comfortabel.

Verduurzaam je kantoor met deze tips:

  1. Draai ledlampen in
  2. Isoleer je kantoor
  3. Neem duurzame ventilatie
  4. Neem zonnepanelen
  5. Maak een plan om van het gas af te gaan
  6. Let op netcongestie

Deze maatregelen dragen bij aan een modern, duurzaam kantoor. Minder energieverbruik zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, maar valt vaak ook samen met prettig werken. Maar let op: verduurzamen is maatwerk. Laat je daarom gratis adviseren door het Energieloket.

Vanaf 1 januari 2023 moet ieder kantoorpand minimaal energielabel C hebben. Kijk voor meer informatie op www.rvo.nl.

Bovendien heb je misschien een energiebesparingsplicht. Dit betekent dat je duurzame maatregelen met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar moet uitvoeren. Kijk voor meer informatie op www.rvo.nl. Of kijk op www.odru.nl. De ODRU handhaaft voor de gemeente.

Zuinige verlichting kan veel energie schelen in drukke kantoren. Ledlampen zijn de duurzaamste keuze en gaan lang mee. Kijk goed naar het energielabel op de verpakking van de lampen die je koopt. De labels zijn onlangs aangepast: energielabel A is nu de beste keuze.

Isoleren geeft veel voordelen. Met een goede isolatie is je pand snel opgewarmd en houdt hij deze warmte makkelijk vast. Daardoor hoef je minder te stoken. Je energierekening wordt lager en je stoot minder CO2 uit. In de zomer blijft het pand juist lekker koel, waardoor het comfortabel werken is.

Kijk voor meer informatie op onze pagina over isolatie.

Bij goede isolatie hoort goede ventilatie. Dit geldt zeker voor een kantoor, waar veel mensen aan de slag zijn. Balansventilatie is een duurzame keuze. Deze mechanische ventilatie voert lucht af en aan. Meestal wordt de aangevoerde lucht voorverwarmd met de uitgaande lucht. Dit heet warmte terugwinning (wtw). Voorkom dat de ventilatie buiten werktijd aanstaat.

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in stroom. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken voor elektrische apparaten in het kantoor. Zonnepanelen zijn ook geschikt om je wagenpark te vergroenen. Elektrische auto’s kun je dan opladen met stroom die is opgewekt met je zonnepanelen. Tot slot kun je zonne-energie gebruiken voor het verwarmen van je kantoor. Hiervoor heb je ook een warmtepomp nodig.

Kijk voor meer informatie op onze pagina over zonne-energie.

Heb je verduurzaamd en het pand goed geïsoleerd? Dan kun je kijken hoe je van het aardgas af kan gaan. De gemeente stelt per buurt en bedrijventerrein warmteplannen op om in 2050 aardgasvrij te zijn. Deze plannen worden samen met inwoners en bedrijven gemaakt. Bekijk de plannen op de pagina Wanneer wordt mijn buurt aardgasvrij?

Hoe je kantoorpand precies duurzame energie gaat krijgen, hangt af van jouw situatie. Individuele en klein-collectieve systemen liggen het meest voor de hand. Kantoren hebben vaak een grotere vraag naar koeling dan woningen. Dit maakt bodemwarmte geschikt (bijvoorbeeld voor een bodemwarmtepomp). Warmte die in de zomer aan de gebouwen wordt onttrokken, wordt in de winter weer gebruikt. Daarnaast zijn luchtwarmtepompen en luchtkoelers mogelijk opties.

Een ondernemer kan direct te maken krijgen met netcongestie. Er is immers ‘file’ op het elektriciteitsnet en daar kan je al snel last van hebben. Zowel bij het uitbreiden van de bestaande aansluitingen en het aanvragen van aansluitingen voor grootverbruik, als bij teruglevering naar het net van de opgewekte energie van de eigen zonnepanelen. 

Lees er meer over op deze pagina.

Check de subsidies

De overheid heeft allerlei regelingen en subsidies voor bedrijven. Je vindt ze allemaal op deze pagina!
Wil je alle subsidies in één overzicht? Download dan onze subsidiekaart voor ondernemers.

Download de subsidiekaart (pdf, 5 MB)